Kaj vaše dlani razkrivajo o vašem zdravju?

Kaj vaše dlani razkrivajo o vašem zdravju? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2022

Dolžina prstanca, izpuščaji, moč stiska... Preverite, kaj vaše dlani razkrivajo o vašem zdravju.

Šibek stisk

V poslovnem svetu je šibek stisk roke ponavadi slab znak, podobno pa je tudi v zdravstvu. Zmanjšana moč vaših rok lahko nakazuje na bolezni mišic ali srca. V kolikor opazite, da je vaš stisk roke bolj šibek, kakor sicer, se posvetujte z zdravnikom.

Mravljinčenje rok

Tudi do mravljinčenja lahko pride iz številnih razlogov; ponavadi gre za težave z živčevjem, najpogosteje do mravljinčenja pride zaradi sindroma karpalnega kanala.

Preverite še več možnih razlogov za mravljinčenje v rokah in nogah >

Rdeče luske

Luskavica je pogosta kožna težava, ki se velikokrat najprej pojavi ravno na dlaneh, spremembe pa so lahko opazne tudi na nohtih. V kolikor sumite, da imate luskavico, obiščite zdravnika, saj je ta povezana z artritisom in srčno-žilnimi boleznimi.

Modrenje prstov

Se vam dogaja, da imate ob prehladu ali v stresnih situacija modre prste? Raynaudova bolezen je pojav, ko nenadna sprememba temperature ali stres povzročita stanje, ko v prstih začasno izgubite pretok krvi. Kot rezultat vaši prsti otrpnejo, spremenijo barvo ali celo bolijo. Ko se pretok krvi nadaljuje, lahko vaši prsti utripajo ali otrpnejo in postanejo rdeči. 

Tresenje rok

Do tresenja lahko pride zaradi povsem običajnih razlogov, kot je denimo pomanjkanje spanja, prevelika količina zaužitega kofeina, jemanje nekaterih zdravil ali odvajanje od alkohola. A tresenje je lahko tudi znak določenih bolezni, npr. Parkinsonova bolezen. V kolikor prihaja do tresavice brez razloga, obiščite zdravnika.

Bolečina in otekanje dlani

Bolečina v dlaneh v kombinaciji z otekanjem je lahko znak številnih težav, kot so revmatoidni artritis, psoriatični artritis, lupus, vaskulitis ali žilno vnetje, skleroderma ali bolezen vezivnega tkiva, dermatomiozitis ali kožna in mišična bolezen ter celo vnetna črevesna bolezen.

Dolg prstanec

Pri ženskah sta kazalec in prstanec običajno enake dolžine, medtem ko imajo moški daljši prstanec od kazalca. Razmerje med prstanom in kazalcem lahko določi tudi atletske sposobnosti posameznika. Nizko razmerje kazalca in prstanca je povezano z boljšimi zmogljivostmi v športih.

Povzeto po health.com
Značke: dlani roke