Kaj vse zmore limona?

Kaj vse zmore limona?  (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2014

Nikoli se ne moremo načuditi super moči limon, ki so videti tako nedolžne in lepe, a v sebi skrivajo takšno moč, da lahko mimogrede poskrbijo za naše zdravje in čist dom. Pa poglejmo, kaj vse zmore limona.

Za zdravje

Čaj z limono je skoraj prva stvar, na katero pomislimo, ko se prehladimo. Limona deluje antiseptično, proti slabokrvnosti, revmatizmu in artritičnim bolečinam, strupom, pomanjkanju vitamina C, stresu, sprošča mišične krče, krči žile in tkiva, pospešuje celjenje ran, pomaga pri mastni koži, deluje krepilno, osvežilno, poživilno, čistilno, pospešuje strjevanje krvi, znižuje krvni tlak in beli madeže na zobeh.

Avstralski znanstvenik trdijo, da je limonin sok učinkovita obramba pred aidsom, za katerim je po svetu obolelo že več kot 40 milijonov ljudi.

Visoko koncentrirani limonini balzami naj bi uravnavali telesno temperaturo in vzdrževali primeren krvni tlak. Nekateri verjamejo celo, da lahko limona, ki je primešana kavi, pozdravi malarijo.

Proti glavobolu

Nimate pri roki tablet? Popijte ekspreso z limoninim sokom. To bo ustavilo bolečino.

Proti utrujenosti

Vitamin C, ki ga najdemo v limoni, nam pomaga premagati utrujenost in izčrpanost ter pozitivno vpliva na naše splošno počut­je. Z limono lahko lajšamo tudi simptome menopavze in – ne boste verjeli – celo kljubujemo depresiji!

Za lepo kožo in za mladost

Limonin sok je dobrodošel pri negovanju kože, saj jo osveži in ji povrne sijaj. Nekateri verjamejo, da limona celo upočasnjuje staranje in nastajanje gubic.

Naravni doping

Raziskave so pokazale, da vonj po limonah izboljša koncentracijo in zbranost. Torej si privoščite vsaj limonado, da bo soba dišala po slastnih citrusih.

Proti mastnim madežem in maščobi

Zmešajte limonin sok z navadno vodo v razmerju 1 : 2. S tekočino temeljito zdrgnite štedilnik, delovni pult v kuhinji ter stenske obloge v kuhinji (še posebej tiste, ki so blizu štedilnika). Tekočino lahko prelijete v stekleničko z razpršilom, da bo delo preprostejše in lažje.

Tudi če si roke umažete s smolo ali močnim lepilom, po rokah podrgnite limono.

Razkužilo in čistilo v gospodinjstvu

Z limono in kančkom kisa se lotite tudi razkuževanja lesene deske za rezanje. Dobro jo natrite s sokom, pustite nekaj minut in sperite – deska bo razkužena in še smrdela ne bo več.

Napisala: Katja Cmok, foto: Profimedia.si