Kako hitro odpraviti stres

Kako hitro odpraviti stres (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 2. 2013

In kaj imajo skupnega žvečilni gumi, črni čaj, pisanje, glasba in hišna opravila?

Sproščajo in odpravljajo stres!

Raziskovalci so že pred časom ugotovili, da žvečenje žvečilnega gumija sprošča in je zato odlična, predvsem pa hitra rešitev v trenutkih, ko ste pod stresom.

Raziskava je pokazala, da se ljudje, ki so žvečili dvakrat na dan, niso počutili tako tesnobno, saj se je raven kortizola (stresnega hormona) z žvečenjem znižala tudi do 18 %. Hkrati žvečenje poskrbi za boljšo prekrvavljenost možganov ter nekoliko preusmeri pozornost.

V neki drugi raziskavi pa so dokazali, da žvečenje pomaga pri odzivnosti in koncentraciji. Posamezniki, ki so med reševanjem nalog žvečili, so bili odzivnejši in pozornejši v primerjavi s tistimi, ki niso žvečili.

Kljub vsemu ima žvečilni gumi tudi slabo stran in ta gre predvsem na račun sladkorja. Zato poskrbite, da boste žvečili žvečilne brez sladkorja.

Ali ste vedeli... da ljudje žvečimo 'žvečilne gumije' že tisočletja? Raziskovalci so na Finskem odkrili približno 5 000 let star 'žvečilni gumi', narejen iz smole drevesa. Leta 1 800 pa so svetu predstavili prvi 'žvečilni gumi' narejen iz drevesnega soka sapotovca.

Pijte črni čaj

Še ena hitra rešitev za stresne trenutke je črni čaj, dokazujejo rezultati raziskave, ki so jo opravili na Univerzi v Londonu. Posamezniki, ki so črni čaj pili šest tednov, štirikrat na dan, so se lažje sprostili. Zasluga za to gre spojinam in antioksidantom, ki jih čaj vsebuje.

Pišite, čečkajte, poslušajte

Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da pisanje sprošča. Predvsem pisanje o stvareh, ki vas tako rekoč spravljajo ob živce. Z 'zlivanjem' svojih občutkov na papir se lahko rešite negativnih čustev, za takšno sprostitev pa ne potrebujete več kot 20 minut.

Podoben učinek na negativna čustva ima tudi poslušanje vam najljubše glasbe. Če boste zraven zaplesali, bo učinek podvojen.

Pospravljanje za manj stresa

Morda vi nimate takšnega občutka, vendar pospravljanje v resnici sprošča. Med zlaganjem oblačil ali sesanjem lahko z mislimi preprosto odplavate daleč stran. V ritmu opravil se enostavno zgubite in pozabite na skrbi. Hkrati pa vas domača opravila pripravijo še do miganja.

Nasvet

Vsak dan si vzemite 45 minut brez tehnologije - izklopite računalnik, televizijo in umaknite mobitel iz vidnega polja. Raziskave so pokazala, da že preverjanje elektronskih sporočil močno dvigne srčni utrip, kar kaže na stres.