Kako hormoni krmarijo naše življenje

Kako hormoni krmarijo naše življenje (foto: shutterstock) shutterstock
20. 6. 2014 Vir: liza.aktivni.si

V nekem trenutku poskrbijo, da smo srečni, v drugem pa besni. Vplivajo na naše počutje. Kratek pogled za kuliso hormonske igre in nekaj napotkov za hormonsko jogo.

Hormoni določajo naše življenje. V hormonskih žlezah se izloča več kot 30 vrst hormonov. Glavna centrala je v hipotalamusu, ki je del področja možganov. Ta prek lastnih hormonov daje ukaze hipofizi, ki spodbuja žleze k izločanju hormonov. Od tam naprej ti potujejo po krvi in upravljajo presnovo in funkcije organov. Kot ključ v ključavnici se združijo z receptorji in sprožajo reakcije telesa, ki vplivajo na naše razpoloženje in zdravje.

Ščitnica: tiroksin

Majhna žleza pod grlom ima velikanski vpliv na občutek lakote, libido, presnovo, razpoloženje in potrebe po spanju. Na vse to vpliva skupaj s hipofizo. Ta s tvorjenjem TSH-ja daje signal produkciji hormonov presnove trijodtironina (T3) in tiroksina (T4).

Idealne vrednosti: če je vse, kot mora biti, krvni test pokaže vrednosti TSH med 0,27 in 2,5 mu/l. Če so vrednosti previsoke, kažejo na to, da v krvi kroži premalo ščitničnih hormonov. Zdravniki takrat večinoma preverijo natančne vrednosti hormonov T3 in T4.

Pomanjkanje: kaže se v pobitosti, utrujenosti, odsotnosti želje po spolnih odnosih, lahko pa pride tudi do težav s ciklusom in plodnostjo. Zdravnik večinoma predpiše hormonske tablete.

Kaj lahko naredite? Jejte hrano, bogato z jodom. Na primer ribe, špinačo, alge in morsko sol.

Jajčniki: estrogen

Ženski spolni hormon ohranja ženske mlade, poskrbi za lepo in napeto kožo, dobro razpoloženje in jih ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter osteoporozo.

Idealne vrednosti: odvisne so od starosti in ciklusa. Med ovulacijo znašajo med 200 in 400 ng/l, v meni pa tudi pod 20 ng/l.

Pomanjkanje: izločanje estrogena se začne zmanjševati nekje od 40. leta. Tipične posledice so navali vročine, motnje spanja, slabša prekrvavitev sluznic, kar lahko privede do suhosti nožnice in težav pri spolnih odnosih.

Kaj lahko naredite? Pomagajo rastlinski izvlečki iz grozdnate svetilke in šentjanževke, sproščanje in hormonska joga. Ženske s težjimi težavami morajo za nasvet vprašati ginekologa. Z njim se tudi vedno pogovorite pred jemanjem 'čudežnih' preparatov z odmerki estrogena.

Trebušna slinavka: inzulin

Naloga tega hormona je uravnavanje ravni sladkorja.

Normalne vrednosti: če se koncentracija sladkorja poviša čez 160 do 180 mg/dl, se višek izloči prek ledvic in se ga lahko izmeri v urinu.

Pomanjkanje: če primanjkuje inzulina, v telesu naraste raven sladkorja, dolgoročno pa sledi sladkorna bolezen. Znaki: možna žeja, tiščanje na vodo, slabost.

Normalne vrednosti: pod 20 in do 120 pmol/l.

Kaj lahko naredim? Za preventivo poskrbite z zdravo prehrano, normalno težo in gibanjem. Ob pojavu simptomov sladkorne bolezni obiščite zdravnika!

Nadledvična žleza: adrenalin

Reakcija na telesno ali duševno obremenitev je nenadno izločanje stresnih hormonov, kot je na primer adrenalin, iz nadledvične žleze. Ta opozori živce in možgane na alarmantno stanje, poviša bitje našega srca, zviša krvni tlak, raven sladkorja in tako mobilizira vse energijske rezerve ter telo tako pripravi na boj ali beg.

Normalna vrednost: do 4,4 nmol/l.

Pomanjkanje: tipičen znak je nihanje razpoloženja, zmanjšanje sposobnosti spomina in motnje spanja. Preveč adrenalina povzroči imunsko oslabelost, depresije in druge presnovne motnje.

Kaj lahko naredite? Redno si privoščite odmore in umirjanja ter zavestno poskrbite za ravnovesje med stresnimi in mirnimi obdobji. Poskusite tudi z vajami hormonske joge. Če vas skrbi, vsekakor obiščite tudi zdravnika.

Značke: hormoni