Kako menopavza vpliva na delovanje mehurja?

Kako menopavza vpliva na delovanje mehurja? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 9. 2019 Promocijsko sporočilo

»Stari smo toliko, kolikor se počutimo,« pravijo. Ja, staranje ima lahko res številne prednosti.

V poznejših letih pridemo do veliko spoznanj, predvsem o tistih pomembnih stvareh v življenju, izkušnje nam vlijejo več zaupanja, opazimo, če smo kje ravnali narobe … In, če je le mogoče, počnemo to, kar imamo radi.

Toda številne ženske se prav v obdobju menopavze srečajo s težavami, kot je oslabljen mehur.

Na oslabljen mehur lahko vplivajo:

  • hormonske spremembe – vplivajo na trebušne mišice in posledično lahko vplivajo na lego mehurja – še posebej zmanjšana raven estrogena;
  • zmanjšana elastičnost tkiv urinarnega in vaginalnega trakta - s starostjo se izsušijo, stanjšajo in postanejo manj prožna.

Marsikatera ženska zaradi težav z mehurjem opusti denimo športno dejavnost ali se celo začne izogibati druženju. Večina neprijetne težave z uhajanjem urina raje prikriva pred okolico in celo pred zdravnikom.

Naj vas ne ovira oslabljen mehur.

Kaj morate vedeti

Med nosečnostjo, po porodu in seveda s staranjem se z inkontinenco sreča večina žensk. Pravzaprav je tako …

Urinska inkontinenca oziroma prekomerno aktiven sečni mehur je težava, ki doleti vsako peto Slovenko.

Vendar lahko veliko naredite, da stanje izboljšate.

Prvi korak k zdravljenju je zagotovo, da se težave zavedate in se o tem pogovorite z zdravnikom. Oslabljen mehur je mogoče zdraviti. Vaš zdravnik vam lahko da praktične nasvete ali pa vas napoti k specialistu. 

Tu pa je še nekaj namigov, ki jih velja upoštevati, če se spoprijemate z inkontinenco v času menopavze:

  • Hormonsko zdravljenje z estrogenom v obliki krem in vaginalnih tabletk vam lahko pomaga obvladovati simptome med menopavzo. Za najboljši način lajšanja težav se posvetujte s svojim zdravnikom.
  • Dnevni rutini dodajte vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Vsakodnevno pravilno izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna zmanjša tveganje za uhajanje urina ali ga celo odpravi.

Uvedite posebno nego. Intimni predeli so namreč zelo občutljivi. Prekomerna vlažnost lahko povzroči draženje kože in lahko se pojavijo izpuščaji. Izogibajte se agresivnim milom, uporabljajte koži prijazne izdelke za obvladovanje inkontinence ali posebne hlačke za enkratno uporabo.

Kaj še lahko pomaga

"Nihče se ne odloči za inkontinenco," so zapisali na spletni strani tena.si, kjer boste našli številne strokovne nasvete in seveda tudi izdelke za nego in zaščito.

"Raziskave so pokazale, da ljudem z inkontinenco koristi, če se o njej pogovarjajo.  S tem pridobijo veliko informacij in se lažje spopadajo s težavo. Življenje je tako bolj brezskrbno."

Ne veste, kaj vprašati zdravnika? TUKAJ boste našli seznam vprašanj, ki jih lahko zastavite ob naslednjem obisku ginekologa ali zdravnika.

Pred nakupom lahko izdelke brezplačno poskusite - obiščite www.tena.si

Vir: tena.si