10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako najhitreje zbiti visoko vročino

Kako najhitreje zbiti visoko vročino (foto: Profimedia) Profimedia
16. 2. 2016

Kadar otrok nepričakovano dobi visoko vročino, je vzrok infekcija, saj večina virusov in bakterij izziva obrambno reakcijo telesa. Preberite nekaj nasvetov, kako pomagati vašemu malčku, in kdaj je je potrebna hitra akcija.

Normalna telesna temperatura, ki jo merimo pod pazduho, je do 37 stopinj. Ko jo merimo v ritki, je zgornja meja višja za pol stopinje, se pravi 37,5 stopinje.

Temperatura pod 38 stopinjami ne spada med visoko in je ni treba zbijati, temveč spremljati. Takoj, ko živo srebro v toplomeru preide 38 stopinj, je temperatura povišana, ko pa preseže 39 stopinj, gre za visoko temperaturo. Tista prek 40 stopinj zahteva hitro akcijo, saj jo je ne glede na vzrok treba nemudoma zbiti.

Zakaj temperatura raste?

Visoka temperatura je skoraj vedno znak bolezni ali motnje, najpogosteje pa so vzrok njenega nenadnega porasta infekcije.

Večina virusov in bakterij po vstopu v otroški organizem sproži obrambno reakcijo imunskega sistema in ena od manifestacij boja organizma z vzroki infekcij je povišana temperatura.

Kako jo hitro zbiti?

Takoj, ko je vročina nad 38 stopinj, otroku dajte otroški antipiretik in ga odpeljite pod prho! Hlajenje je najhitrejši in najučinkovitejši način zbijanja temperature med čakanjem, da zdravilo (antipiretik) začne delovati (15 minut, včasih tudi dlje). 

Otroka slecite in ga ne pokrijte! Pregrevanje otroka dodatno zvišuje temperaturo in tveganje, da se kaj zakomplicira. 

Zdravila – antipiretiki

Za zbijanje temperature pri otrocih se najpogosteje uporabljajo ibuprofen (nurofen, brufen) in paracetamol (febricet, panadol). V obliki sirupa – oralno – ali kot svečke za v ritko – rektalno, če otrok bruha ali zavrača zdravilo. Otroka poležete na trebuh, nežno daste svečko v ritko, nato za nekaj minut z roko stisnete ritko, da stopljena svečka ne steče. Če ima otrok drisko, se svečke ne dajejo.

Pri uporabi je seveda potrebna previdnost. Nikoli se ne sme preseči priporočenega odmerka! Prav tako otroku ne dajajte različnih zdravil hkrati!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri