Kako ohranite možgane v dobri kondiciji

Kako ohranite možgane v dobri kondiciji (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 7. 2015 Vir: Lisa

Naši možgani ostanejo v dobro kondiciji, če jih treniramo podobno kot mišice – in to sploh ni tako naporno, kot se sliši. Poskusite.

1. Fitnes za možgane

Če trenirate vzdržljivost in koordinacijo s športi, kot so kolesarjenje, plavanje, tek, ples ali zumba, s tem aktivirate nevronske mreže in spodbudite prekrvavitev živčnih celic v hippocampusu. To je predel možganov, v katerem se vmes naloži aktivno znanje, ki ga lahko prikličemo, preden se usidra v dolgoročni spomin.

Tam šport spodbuja tudi tvorjenje nevrotrofičnega dejavnika BDNF. Ta protein spodbudi celice k rasti in poskrbi za sveže povezave – glede na študijo bostonske univerze to ščiti tudi pred demenco. Ne pozabite, da redno gibanje zmanjšuje tudi tveganje za možgansko kap.

2. Obvezno si privoščite odmore

Če smo stalno pod nekim pritiskom, naše telo izloča kortizol, hormon, ki nam pomaga prebroditi stresno fazo, vendar pa zavre pomnjenje. Hormon pravzaprav povzroči, da smo neosredotočeni, pozabljivi in na dolgi rok ubija naše živčne celice.

Zaradi sebe si med delom privoščite redne odmore, vsak dan pojdite na sprehod in nato nadaljujte bolj sproščeno. Ali pa se uležite, ne mislite na nič in meditirajte.

Preberite: Kdaj nujno potrebujete odmor

3. Bodite radovedni

Nevrološki strokovnjaki vedo, da se naši možgani vse življenje usmerjeni v iskanje nečesa novega. Še dobro, da nanje vplivajo tudi naša doživetja. In da smo radovedni in da se z navdušenjem učimo nečesa novega. Bodisi tuje jezike, žongliranje ali šivanje – pomembno je, da urite možgane in se pri tem zabavate.

Ah, še to: zahtevne dejavnosti, kot so razvijanje strategij ali obvladovanje konfliktov, delujejo pozitivno tudi v starosti. Tako je ugotovila študija leipziške univerze.

4. Hrana za živce

Zjutraj so možgani lačni sestavljenih ogljikovih hidratov (polnozrnati kruh, ovseni kosmiči), beljakovin (jajca, piščančje hrenovke) in tudi sadja.

Jagode, na primer, vsebujejo metilsalicilno kislino, ki pospešuje prekrvavitev, pomaranče barvilo fisetin, ki spodbudi možganske celice, ki so pristojne za dolgotrajen spomin. Oreščki in mandlji so zahvaljujoč vitaminov B hrana za živce, temna čokolada pa zaščiti živčne celice s flavonoidi. Možgani imajo radi tudi ribe, kot je losos, laneno olje in orehe.

Preberite: 6 top živil za možgane

Poskusite 3 preproste vaje

  1. Zemljevid namesto navigacije: Če ne obremenjujemo svojih nevronov, se izgubijo povezave med njimi. Kot na primer pri slepem zaupanju navigaciji. Smo vas ujeli? Poskusite spet malce vaditi občutek za orientacijo: poti načrtujte v glavi in s pomočjo spomina. Tako si jih boste trajno vtisnili v spomin.
  2. Obratna telovadba za možgane: Besedilo berite od zadaj naprej in stavke tudi na glas spregovorite. Začnite z zadnjo besedo in končajte s prvo. To je izvrstna vaja za govorni center in obe možganski polobli.
  3. Urjenje spomina: Naučite se na pamet nekaj telefonskih številk. To krepi nevronske mreže in možnosti spomina.

Še nekaj odličnih nasvetov boste našli v članku 6 nasvetov, kako izostriti um