Kako ravnati, če imate osebnosti tipa D? Tu je 10 pomembnih korakov, ki bodo pomagali izboljšati kvaliteto življenja

Kako ravnati, če imate osebnosti tipa D? Tu je 10 pomembnih korakov, ki bodo pomagali izboljšati kvaliteto življenja (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2019

Osebnosti tipa D je poseben tip osebnosti, ki ga je leta 1990 prvi poimenoval belgijski psiholog in raziskovalec Johan Denollet.

Črka »D« pri tem tipu pomeni zaskrbljenost in se nanaša na skupek osebnostnih lastnosti, ki med drugim vključujejo tudi razdražljivost, izogibanje družabnim situacijam, pomanjkanje samozavesti, strah pred zavrnitvijo, pobitost ...

Če vas zanima, ali imate lastnosti osebnosti tipa D, si lahko zastavite vprašanja, ki smo jih predstavili v članku Lastnosti osebnosti tipa D.

Kako ravnati, če imate osebnosti tipa D?

Čeprav je ena glavnih lastnosti osebnosti tipa D prekomerna zaskrbljenost, si lahko pomagate z določenimi metodami ter vseeno zaživite polno in prijetno življenje.

Ne samo, da boste čustvene izkušnje in pogled na življenje s pomočjo naslednjih korakov spremenili, temveč lahko izboljšate tudi svoje fizično zdravje.

Koraki, ki bodo posameznikom z osebnostjo tipa D pomagali izboljšati kvaliteto življenja, vključujejo naslednja področja:
1. Pozitiven notranji monolog

Začne se s prepoznavanjem in spreminjanjem starih vzorcev negativnega monologa. Predvsem je pomembno prepoznavanje - tako boste lažje razumeli, kako so ti vplivali na vaše sprejemanje odločitev, obnašanje in odnose.

Če si boste vzeli čas in v svoje življenje vnesli odkrit ter pozitiven notranji monolog, vam bo to korenito spremenilo življenje.

Preberite tudi: 5 praktičnih načinov, kako razviti pozitiven odnos do lastnega telesa in ustaviti primerjanje (ki ničemur ne služi) 

2. Nadziranje čustev

Obvladovanje žalosti, stresa in skrbi lahko vsem predstavlja težave, za posameznike z osebnostjo tipa D pa je to resen izziv.

  • Prvi korak: pomembno je razumevanje, kako omenjena čustva sploh delujejo in kako si lahko pomagate.
  • Drugi korak: z razumevanjem boste znali bolj zdravo sprejemati odločitve, hkrati pa boste tudi manj zaskrbljeni. Morda se boste denimo vprašali: »Kaj v resnici potrebujem, kadar sem razdražljiv/a?«
3. Zdravi mehanizmi za spopadanje s težavami

Če boste v življenje vnesli nove, zdrave navade, s pomočjo katerih se boste spopadali s težavami, vam bo to v izjemno pomoč.

Glede na to, da je ena od  lastnosti osebnosti tipa D tudi zelo dobro skrivanje čustev, vam bo v veliko pomoč, če boste postali pozornejši na čustvene vzorce, kar vam bo pomagalo pri premagovanju stisk, s katerimi se boste spopadali na bolj zdrav način.

4. Veščine v medsebojnih odnosih

Socialna inhibicija je ena izmed glavnih lastnosti posameznikov z osebnostjo tipa D, zato je ključno, da se naučite premagovati težave pri komuniciranju.

Iskanje načinov, kako navezati stik z drugimi, poiskati skupne interese in se naučiti, kako na čustvenem področju tudi malce tvegati, je lahko odlična vaja, pa naj gre za kaj preprostega, kot denimo pozdrav nekomu, ki ga ne poznate, oziroma začetek pogovora z drugimi.

5. Telesna vadba

Če boste v vsakdanjo rutino vnesli redno telovadbo, vam bo to pomagalo pri več stvareh. Lažje boste nadzorovali svoja čustva, hkrati pa se boste s težavami soočali bolj zdravo.

Fizična aktivnost tudi pomaga pri uravnavanju stresnega hormona, z njeno pomočjo pa lahko sprostite napetost.

Preverite: 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

6. Spopadanje s stisko

Življenje ima vzpone in padce, zato težav ne moremo kar izbrisati. Lahko pa si pomagamo tako, da se naučimo zdravih načinov premagovanja stresnih trenutkov.

Tehnike, kot je denimo Tehnika, ki vas spravi v dobro voljo v manj kot minuti, so odlični primeri ustreznih načinov, kako stresne trenutke obvladovati.

7. Samoučinkovitost

Posamezniki z osebnostjo tipa D težko gojijo upanje in nemalokrat se jim zdi, da nimajo dovolj moči, da bi vplivali na svoje življenje.

Če boste prepoznali in praznovali male zmage, ki jih boste dosegli, boste s tem tudi povečali občutek samoučinkovitosti.

Samoučinkovitost je koncept, ki se nanaša na to, kako sposobni smo po lastnem mnenju in v kolikšni meri se nam zdi, da smo sposobni učinkovito opraviti naloge. Če bomo vsako zmago, pa naj bo še tako majhna, praznovali in zabeležili svoje sposobnosti, bomo tako povečali občutek samoučinkovitosti.

8. Vzpostavljanje odnosov

Lastnosti osebnosti tipa D so tudi zadržanost, strah pred zavrnitvijo ter obsojanje, zato je težje vzpostavljanje in vzdrževanje tesnih odnosov razumljivo.

Ključno je, da se naučite zaupati in predvsem učinkovito komunicirati, s čimer pa boste postali tudi ustrezen partner. Vse to bo prispevalo k boljši kvaliteti življenja na tem področju. Pomaga lahko terapija, kjer se boste naučili učinkovito premagovati konflikte v odnosih, hkrati pa bodo uspešneje gradili in vzdrževali tesne in zdrave odnose.

9. Zastavljanje ciljev

Upanje in optimizem posameznikom z osebnostjo tipa D predstavljata izziv. Če se bodo naučili, kako si zastaviti pomemben cilj, si bodo s tem lažje določili tudi osebne vrednote in prioritete.

Zastavljanje kratkoročnih ciljev vam omogoča, da se osredotočite na svojo prihodnost ter vanjo zrete z upanjem, optimizmom in samozavestjo.

10. Čuječnost

Čuječnost, molitev in meditacija omogočajo, da se umirite, najdete mir in upanje, hkrati pa vam ponujajo zanesljivo metodo za uravnavanje čustev v času stiske.

Čuječnost nudi ogromno pozitivnih učinkov, tako čustvenih kot fizičnih, ker se z njeno pomočjo posamezniki naučijo, kako se umiriti, kadar se znajdejo v stiski.

Tukaj preverite 10 osnovnih pravil za urjenje v čuječnosti (za uspešnejše premagovanje izzivov)

Kako pomagati posamezniku z osebnostjo tipa D

Morda je med vašimi bližnjimi nekdo z lastnostmi osebnosti tipa D, kar predstavlja določene izzive - posamezniki z osebnostjo tipa D se pogosto znajdejo v stiski, a so se hkrati naučili zelo dobro skriti in potlačiti čustva, zato verjetno niti ne veste, kdaj priskočiti na pomoč.

Kako lahko torej pomagate?

Kar nekaj načinov obstaja, s pomočjo katerih lahko bližnji podprete in vzpodbudite posameznike z osebnostjo tipa D.

1. Najpomembneje je, da s človekom navežete stik. Tudi če ne veste, kaj bi rekli, je pomembno, da se potrudite in se povežete z njim.

2. Posamezniki z osebnostjo tipa D so v svoji stiski pogosto osamljeni, zato druge s težavo spustijo v svojo čustveno izkušnjo. Ker tako težko navežejo stike, jim bo veliko pomoč, če bodo bližnji tu in tam preverili, kako se počutijo. Čeprav posamezniki težko izražajo svoja čustva in ljudi ne spuščajo v svojo izkušnjo, pa bodo opazili in cenili že dejstvo, da ste si vzeli čas in jih povprašali, kako se počutijo.

3. Če se vaš bližnji z osebnostjo tipa D zapira vase in to vpliva na njegovo duševno zdravje, ga povabite v fitnes, na sprehod ali pa se skupaj lotita zabavne in zdrave aktivnosti. Kakorkoli, kar ponuja možnost za gibanje in povezanost z drugimi, bo tovrstnim posameznikom izjemno koristilo.

4. Pomagalo jim bo tudi, če bodo začutili, da so v vaši družbi varni in se z vami lahko pogovorijo o svojih čustvih. Zaradi strahu pred zavrnitvijo in obsojanjem s težavo navezujejo stike, zaupajo ljudem in pokažejo svojo ranljivo plat, celo z bližnjimi prijatelji in družino. Če boste pokazali zanimanje za njihovo čustveno stanje in jim zagotovili, da se bodo lahko obrnili na vas, ko bodo pripravljeni, boste s tem naredili ključni korak in jim pomagali, da se bodo naučili navezovati stike z drugimi tudi takrat, ko bodo v stiski, namesto da bi svoja čustva potlačili in se osamili.

Preberite še: Kaj vaš spalni položaj pove o vaši osebnosti

In 13 korakov, kako spet začeti verjeti vase