Kako se izračuna menstrualni cikel in določi plodne dni

6. 6. 2024
Deli
Kako se izračuna menstrualni cikel in določi plodne dni (foto: Profimedia)
Profimedia

Menstrualni cikel je naravni proces, ki ga uravnavajo hormoni in poteka v telesu ženske od pubertete do menopavze. Razumevanje in sledenje menstrualnemu ciklu je pomembno za spremljanje zdravja reproduktivnega sistema, načrtovanje nosečnosti ali preprečevanje neželene nosečnosti, zato je pomembno vedeti, kako se izračuna menstrualni cikel in kaj vse je treba upoštevati.

Kaj je menstrualni cikel?

Menstrualni cikel je obdobje od prvega dne menstruacije (prvega dne krvavitve) do dneva pred začetkom naslednje menstruacije. Povprečni menstrualni cikel traja približno 28 dni, vendar se lahko dolžina cikla razlikuje od ženske do ženske in od meseca do meseca, običajno v razponu od 21 do 35 dni.

Katere so faze menstrualnega cikla

Menstrualna faza

Trajanje: Približno 3-7 dni

Čas menstruacije je obdobje krvavitve, ko se maternična sluznica odlušči in izloči iz telesa.

Folikularna faza

Trajanje: Približno 7-10 dni (lahko traja dlje)

V tej fazi hipofiza izloča stimulirajoči hormon (FSH), ki spodbuja rast foliklov v jajčnikih. En folikel postane prevladujoč in začne proizvajati estrogen.

Ovulacija

Trajanje: En dan

Visoka raven estrogena sproži izločanje luteinizirajočega hormona (LH) iz hipofize, kar povzroči sprostitev jajčeca iz prevladujočega folikla. Ovulacija se običajno zgodi sredi cikla, približno 14 dni pred začetkom naslednje menstruacije.

Lutealna faza

Trajanje: Približno 14 dni

Po ovulaciji se preostanek folikla spremeni v rumeno telesce (corpus luteum), ki izloča progesteron. Progesteron pripravi maternično sluznico za morebitni vnos oplojenega jajčeca. Če do oploditve ne pride, rumeno telesce propade, raven progesterona pade in začne se menstruacija.

Kako izračunati menstrualni cikel

Spremljanje prvega dne menstruacije:

Prvi dan krvavitve je prvi dan vašega menstrualnega cikla. Zabeležite si ta datum.

Spremljanje dolžine cikla:

Štejte dneve od prvega dne menstruacije do dneva pred začetkom naslednje menstruacije. To je dolžina vašega menstrualnega cikla.

Redno beleženje ciklov:

Beležite dolžino vsakega cikla več mesecev, da ugotovite povprečno dolžino svojega cikla.

Kako opredeliti svoje plodne dni

Ovulacija običajno nastopi 14 dni pred začetkom naslednje menstruacije. Če imate povprečen 28-dnevni cikel, bo ovulacija nastopila na približno 14 dan v ciklu. Plodni dnevi so običajno 5 dni pred ovulacijo in na dan ovulacije, kar je skupno približno 6 dni.

Uporaba aplikacij in koledarjev

Danes je na voljo veliko aplikacij in spletnih orodij, ki vam lahko pomagajo spremljati menstrualni cikel. Te aplikacije vam omogočajo, da enostavno beležite svoj cikel, spremljate simptome in prejmete obvestila o plodnih dneh in naslednji menstruaciji.

Izračunavanje in spremljanje menstrualnega cikla je koristno za boljše razumevanje svojega telesa in zdravja. Pravilno spremljanje cikla vam lahko pomaga pri načrtovanju nosečnosti, prepoznavanju nepravilnosti in boljšem upravljanju s simptomi, povezani z menstruacijo. Ne pozabite, da je vsaka ženska edinstvena, zato je pomembno, da spremljate svoj cikel in se posvetujete z osebnim zdravnikom ali ginekologom, če opazite kakršnekoli nepravilnosti ali imate dodatna vprašanja o svojem menstrualnem zdravju.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič