Tako si lahko najbolj uspešno pomagate, ko vas napade kašelj

Tako si lahko najbolj uspešno pomagate, ko vas napade kašelj (foto: PROMO) PROMO
14. 12. 2020 Promocijsko sporočilo

V zadnjem času nas večina bolj intenzivno skrbi za zdravje. Medtem ko poskušamo učinkovito poskrbeti za preventivo, je pomembno tudi, da se opremimo z vedenjem, kako čim bolje ukrepati, če nas bolezen vendarle doleti.

V zimskem času so okužbe dihal najpogostejše, zato je pomembno, da naredimo vse, da ne zbolimo. Da se ubranimo okužbe, najprej poskrbimo za preventivo z zdravim načinom življenja, ki vključuje predvsem redno gibanje, uravnoteženo prehrano in dovolj spanja. Tako krepimo in vzdržujemo imunski sistem. Hkrati pa okužbe preprečujemo z ustreznimi ukrepi, ki se jih letos vsi trudimo čim bolj upoštevati. Če nas vendarle doleti katera od viroz, pa se je dobro predčasno oborožiti z napotki, kako ravnati, da preprečimo najhujše, da bomo kmalu spet na nogah in pri močeh. Pri akutnih okužbah dihal, ki jih povzročajo virusi ali bakterije, nam običajno veliko preglavic povzroča kašelj, zaradi katerega tudi najpogosteje obiščemo zdravnika.

Veste vse o kašlju?

Kašelj je naš naravni obrambni mehanizem, s katerim telo iz dihalnih poti odstranjuje škodljivo vsebino, a če je dolgotrajen, je vsekakor dobro, da nas pregleda zdravnik. Zaradi prevelike vzdraženosti dihalnih poti ob okužbi lahko kašelj vztraja še nekaj časa tudi po umiritvi okužbe. Pomembno je, da je sluz iz dihalnih poti čim hitreje odstranjena, saj se v njej zadržujejo mikrobi, kar pomeni večje tveganje za poslabšanje bolezni oziroma dodatne okužbe dihal. Običajno se najprej pojavi suh in dražeč kašelj, sledi mu moker ali produktiven kašelj, pri katerem bolnik izkašljuje izmeček.

Kako blažimo težave?

Ob suhem, dražečem kašlju si lahko pomagate z naslednjimi ukrepi:

• Pijte večje količine toplih napitkov, da preprečite izsušenost sluznice.

• Redno, večkrat na dan čistite nosno votlino s fiziološko raztopino.

• Izogibajte se kajenju in gibanju v onesnaženem ozračju.

Če je kašelj produktiven, njegovo zaviranje ni priporočljivo, saj se z izkašljevanjem izloča sluz, v kateri se lahko razmnožujejo tudi škodljivi mikroorganizmi. Čezmerno sluz poskuša telo s kašljanjem izločiti, in če je ta dovolj tekoča, to ni težavno. Pospešeno nastajanje (goste) sluzi v dihalnih poteh pa je lahko dejavnik tveganja za napredovanje bolezni, saj je oteženo normalno delovanje pljuč, lahko se poveča tveganje za dodatne okužbe dihal. V tem primeru je pomembno zdravljenje z zdravili, ki lajšajo izkašljevanje, na primer z mukolitiki.

Kaj so mukolitiki?

Mukolitiki, kamor sodi tudi acetilcistein, so zdravila, ki lajšajo moker (produktiven) kašelj. Fluimukan®, ki vsebuje acetilcistein, je klasični mukolitik, ki zmanjšuje viskoznost obstoječe sluzi, zato se sluz lahko učinkoviteje odstranjuje iz dihalnih poti, kar pomirja kašelj in hkrati zmanjšuje tveganje za dodatne okužbe dihal. Acetilcistein pa deluje tudi kot antioksidant in s tem podpre naš obrambni mehanizem. V telesu se spremeni v naravno prisotno aminokislino cistein, ta pa se vgrajuje v glutation: enega ključnih antioksidantov, ki pomembno prispeva k zaščiti telesa pred oksidativnim stresom.

Fluimukan® ima tako trojno delovanje:

• Redči sluz, saj deluje neposredno na sluz v dihalnih poteh in telesu pomaga, da jo hitreje izloči.

• Lajša izkašljevanje sluzi tako, da zmanjšuje njeno viskoznost, in s tem umirja kašelj.

• Ščiti pljuča, saj acetilcistein deluje antioksidativno in pomaga ščititi pred oksidativnim stresom.

Kupimo ga lahko v teh oblikah:

• V obliki sirupa za otroke ali celotno družino.

• Kot šumeče tablete, ki jih jemljemo le enkrat na dan.

• Kot prašek Fluimukan® Direkt, ki se lahko zaužije brez vode na poti.

• Kot prašek za pripravo toplega napitka z okusom medu in limone ali kot prašek za pripravo hladnega napitka z okusom pomaranče.

Več lahko preberete na www.lek.si.

1. Informacije povzete po Petek D. 22. Kašelj. Navodila za bolnike, Simptomi. Zavod za razvoj družinske medicine, Ljubljana 2009, 90–93.
2. Frye RE et al. The Therapeutic Use of N-Acetylcysteine (NAC) in Medicine. Aids (e-Book). 2019.
3. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Fluimukan 600 mg šumeče tablete. Datum zadnje revizije besedila: 6. 3. 2015

O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

SI2012090341