Kako Slovenci skrbimo za svoje zobe?

Kako Slovenci skrbimo  za svoje zobe? (foto: Shutterstock) Shutterstock
28. 9. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kogarkoli je kdaj v življenju bolel zob, bo potrdil, da je to ena najhujših bolečin. Vsak med nami se tudi strinja, da je nasmešek na obrazu, za katerim se skrivajo lepi zobje, nekaj, kar vsi hitro opazimo in hkrati tudi sami radi pokažemo drugim.

Radi imamo torej zdrave zobe, a hkrati ne maramo hoditi k zobozdravnikom. Prav tako občutno premalo časa posvetimo ustni higieni, celo izbiri frizerja posvetimo več pozornosti, čeprav se zavedamo, da lasje kljub kaki napačni potezi vedno na novo zrastejo, medtem ko imamo zobe le ene. Ironija, mar ne? Omogočajo grizenje in žvečenje, vplivajo na dihanje, sodelujejo pri tvorbi glasu in pri oblikovanju govora. Vse to je funkcija zob. Pa vendar se jim posvečamo predvsem takrat, ko je že prepozno in moramo gasiti požar. Ob tem radi pozabljamo, da smo za svoje zobe in posledično svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami, nič manj pomembna pa ni niti izbira pravega zobozdravnika, ki ima tako odlično strokovno podkovanost kot tudi dostopnost do najnovejše tehnologije.

Skenerji in laserji namesto ročnih dentalnih inštrumentov

Si predstavljate, da se usedete na zobozdravstveni stol in se nad vami namesto nam vsem strah in trepet vzbujajočega zobozdravnika z dentalnimi inštrumenti v rokah pojavijo skenerji, stroji in vsa druga računalniška oprema? No, to ni več film. Je realnost, ko tehnologija ne olajša le dela zobozdravnikom, ampak tudi izboljša samo počutje pacienta med postopki in poskrbi za njegovo hitrejše okrevanje. "Implantate lahko tako denimo vstavljamo brez reženjske operacije oziroma brez uporabe skalpela in šivov, z minimalnim otekanjem ali brez njega in brez bolečin po posegu, vse več pa se poslužujemo tudi 3D-diagnostike, pri kateri lahko skupaj z računalniškimi rentgeni zob in optično sliko planiramo protetiko," pove Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, kjer izvajajo računalniško vodeno kirurgijo.

Kaj storiti, da ne obolevamo vse mlajši

Malomarnosti in nedoslednosti pri nepravilni negi zob se nam hitro lahko maščujejo. Zobozdravniki ugotavljajo, da nismo več v časih, ko smo probleme z zobmi laično povezovali s starostjo. V porastu so paradontalne bolezni, tudi pri mlajših. Takšna obolenja so posledica neprimerne oskrbe. Zmotno je mnenje, da moramo zobe močno drgniti večkrat na dan po več minut, saj zadošča že pet minut primernega ščetkanja, ki lahko spremeni naš nasmeh. Zobne obloge moramo čistiti stran od dlesni in zob. Pri zunanjih in notranjih ploskvah s ščetko delamo potege od dlesni proti zobu, od rdečega proti belemu, lahko tudi s krožnimi gibi. Pri griznih ploskvah uporabljamo potege naprej in nazaj. Zobna ščetka očisti 80 odstotkov umazanije, za preostalih 20 pa poskrbi zobna nitka, saj je v medzobnih prostorih največ oblog. Nitko, primerne velikosti in s čim več ščetinami, rahlo pritisnemo ob zob in petkrat potegnemo od dlesni proti konici zob z žagajočimi gibi. Na koncu očistimo še jezik, s posebno in zanj prilagojeno ščetko. Učinek čiščenja občasno preverimo tudi s testnimi tabletami in tekočino. Med osnovne ukrepe zoper bolezni zob in dlesni spada še pravilna prehrana in dovolj gibanja na svežem zraku. Le tako se telo napolni s kisikom in ga uporabi za izgradnjo čvrstih zob.

Zobje so ogledalo zdravja

Zdravje ustne votline vpliva na celotno telo, saj se ravno v zdravih zobeh in lepem nasmehu zrcali lasten odnos do našega vsesplošnega zdravja. Tako določenih operacij niti ni dovoljeno izvajati, če nimamo urejenega in zdravega zobovja. Paradontalne bolezni povzročajo kronična vnetna žarišča v telesu, iz katerih v kri potujejo škodljive bakterije, ki lahko vplivajo na razvoj srčno-žilnih obolenj, pogosto pa so razlog žariščnih okužb. Bolniki s paradontalnimi boleznimi so v nasprotju z ljudmi z zdravimi obzobnimi tkivi mnogo bolj izpostavljeni infarktom, možganski kapi, pljučnim obolenjem, prezgodnjim porodom in prenizki teži novorojencev. Odgovornost in skrb za zobe tako dandanes ni več luksuz, ampak nuja.

Raje mobilna kot zobna naložba

Da smo močna potrošniška družba, ki daje prednost materialnim stvarem pred zdravjem, je potrdila tudi ena izmed anket, ki je pokazala, da Slovenci nič kaj vestno ne skrbimo za ustno higieno, vsakodnevno pa bi v rokah bolj pogrešali mobilni telefon kot zobno ščetko.
Zobozdravnika je sicer priporočljivo obiskati dvakrat letno, kar pa niti ne bi bilo tako odveč, če bi se zavedali, da nepravilen odnos do zob in ustne higiene lahko pripeljejo do težav in stisk, ki se na koncu poznajo tudi v prazni denarnici. Zobje so strošek, a so hkrati naložba – naložba v eno in edino zdravje.

Ni torej naključje, da pomembnost skrbi za zobe že leta poudarjajo osnovnim šolarjem ob obiskih zobozdravnikov na šolah, zobje so postali junaki edinstvenega strokovnega stripa, imenovanega Endodontostrip, kjer na zanimiv način v besedi in sliki potujemo po ustni votlini, prirejajo se tudi tekmovanja za čiste zobe. Kaj torej še potrebujemo poleg lastnega zavedanja, da smo za svoj nasmeh odgovorni sami. Zdravi zobje so pri tem najboljše ogledalo našega zdravja, zato le s pravilno nego in odnosom do zob lahko poskrbimo, da nas zobna miška ne bo obiskala dvakrat.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri