Kako vemo, ali dobimo dovolj spanja?

Kako vemo, ali dobimo dovolj spanja? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2015

Ljudje z različnimi stopnjami nespečnosti se morda ne zavedajo vseh tveganj za zdravje, ki lahko nastanejo zaradi nespečnosti.

V sodobni družbi motnje spanja, poznamo jih kar 85 vrst, prizadenejo tudi do tretjino ljudi.

Najpogostejše so:

  • nespečnosti (insomnije), za katerimi trpi več kot 20 odstotkov celotne populacije,
  • sledijo motnje dihanja med spanjem (10 odstotkov celotne populacije),
  • do 10 odstotkov starejše populacije pa ima tudi sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju.

Nezdravljene motnje spanja, ki povzročajo neobvladljivo prekomerno dnevno zaspanost, npr. narkolepsija, motnje dihanja v spanju, sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju, imajo lahko zelo hude posledice.

Na to vsako leto ob svetovnem dnevu spanja, ki ga obeležujemo 13. marca, opozarja tudi Mednarodna zveza za medicino (WASM). Letos poteka pod sloganom 'Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno'. Ta vsakoletni dogodek je priložnost za poziv k ukrepanju v zvezi s težavami, povezanimi s spanjem. Letošnja tema se poleg drugih sporočil osredotoča na nespečnost.

Urejeno spanje – Kako vemo, ali dobimo dovolj spanja?

Če nimate težav z dihanjem, sanjate in se med spanjem spočijete, bo vaš spanec neprekinjen in nemoten, globok in primerno dolg, kar pomeni, da je vaše spanje zdravo in okrepčilno.

Če vse to dosežete, se boste skozi dan počutili budno in spočito. Če pa ne morete spati ali se mučite s prekomerno zaspanostjo, imate morda nespečnost, ki lahko vpliva na vsak vidik vašega življenja.

Tveganja za zdravje

Pomanjkanje spanja kratkoročno in dolgoročno pomembno škoduje našemu zdravju.

Pomanjkanje kakovostnega spanja povzroči številne zdravstvene težave, kot so

  • debelost,
  • sladkorna bolezen,
  • oslabljen imunski sistem
  • in celo nekatere oblike raka.

Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, imajo sedemkrat več možnosti za udeležbo v hudih prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami kot tisti, ki dobro spijo. Po podatkih zavarovalnic se kar 7 odstotkov prometnih nesreč zgodi zaradi nespečnosti, okoli 20 odstotkov pa zaradi prekomerne dnevne zaspanosti. Nespečnost lahko vpliva tudi na delovni učinek in spremembe osebnosti.

Nespečnost in depresija

V raziskavah so dokazali, da je pri bolnikih z nespečnostjo več primerov depresije, anksioznosti in psihoze kot pri ljudeh brez nespečnosti.

Kakovost spanja lahko torej vpliva na vaše vsakodnevno razpoloženje, na odnose, vaše delovanje v družbi in opravljanje dnevnih aktivnosti. Če boste bolje spali, bo vaše življenje srečnejše za vas, pa tudi za vaše sodelavce, družino in prijatelje. Prav tako bo dobro spanje pomagalo preprečiti poslabšanje duševnega zdravja.

Poskrbite torej, da boste dovolj spali.

Preberite tudi: Neverjetne zdravilne lastnosti spanca