Kako znižati visok krvni tlak? Nasveti in domača "zdravila"

Kako znižati visok krvni tlak? Nasveti in domača "zdravila" (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2023

Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec – ker bolezen nima izrazitih simptomov, se je namreč večina ne zaveda. Toda če visokega krvnega tlaka ne zdravimo, tvegamo resne posledice, od srčnega ali možganskega infarkta do okvare srca in ledvic. 

Z vsakim povečanjem za 20/10 mm Hg se tveganje za bolezni srca in ožilja podvoji, pišejo na strani Združenja za hipertenzijo. Brez zdravljenja pa se možnost za možgansko kap poveča za kar sedemkrat.

O visokem krvnem tlaku (hipertenziji) govorimo, ko je sistolični (zgornji) krvni tlak višji od 130 mm Hg in ko je diastolični (spodnji) nad 80 mm Hg.  

Visok krvni tlak se običajno razvije postopoma – zaradi nezdravega življenjskega sloga, tveganje pa lahko povečajo tudi določena zdravstvena stanja, kot sta sladkorna bolezen in debelost. Pogosto se pojavi med nosečnostjo. 

Kako znižati visok krvni tlak? 

Krvni tlak je mogoče nižati s spremembo življenjskega sloga in z zdravili oziroma s kombinacijo obojega, če zgolj sprememba sloga ne zadošča. Na žalost zdravila za visok krvni tlak ni, lahko pa ga dobro zdravimo in preprečimo njegovo negativno delovanje na telo. 

Ne glede na starost, lahko vsak dan naredite pomembne korake, da ohranite tlak v zdravem območju. 

Nasveti za nižji krvni tlak: 

Sprememba življenjskega sloga, kar med drugim vključuje: 

  • gibanje (vsaj 30 minut vsak dan),
  • zdravo dieto,
  • ohranjanje zdrave telesne teže, 
  • prenehanje s kajenjem in omejitev alkohola,
  • obvladovanje stresa.

Sol je eden najpogostejših krivcev za zvišanje krvnega tlaka, pišejo na strani Ameriškega združenja za bolezni srca (AHA). Na splošno večina močno predelane hrane vsebuje veliko natrija, zato je prvi korak manj tovrstne hrane in manj dodajanja soli na sploh.

Tveganje narašča tudi s količino popitega alkohola. Ženske (ki niso noseče) naj ne bi spile več kot eno merico na dan in moški ne več kot dve merici alkoholne pijače na dan. Merica = dl vina, malo pivo ali eno žganje, pišejo na strani NIJZ. 

Na razvoj povišanega krvnega tlaka pomembno vpliva tudi stres. Obvladovanje stresa lahko v vaše življenje prinese številne spremembe, vključno z znižanjem krvnega tlaka oziroma nadzorovanjem tega. Ko je telo pod velikim stresom namreč sprošča hormone, ki pospešijo srčni utrip in zožijo krvne žile. Če ste stalno pod stresom, lahko to vodi do dolgotrajno povišanega krvnega tlaka.

Katera živila lahko pomagajo znižati krvni tlak?

Glede na objavo harvardske medicinske šole je "zdrava prehrana učinkovita prva obramba za preprečevanje visokega krvnega tlaka". 

Tu je nekaj živil, ki se priporočajo: 

  • ribe, 
  • nesoljeni oreščki, 
  • sveža zelenjava in sadje, 
  • polnovredni ogljikovi hidrati (rjavi riž, kvinoja, oves ...), 
  • rastlinsko olje namesto masla ... 

Izogibajte se sadju v pločevinkah, že pripravljenim omakam in slanemu maslu, namazom, prelivom, ki vsebujejo veliko soli. 

Ne pozabimo! Medtem ko ti nasveti lahko pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka, se o najboljši rešitvi vedno najprej posvetujte s svojim zdravnikom. 

Preverite še:

Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)