Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)

23. 8. 2022
Deli
Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske) (foto: Profimedia)
Profimedia

Malokdo bo priznal, veliko pa jih to počne. Ginekologinja razloži, zakaj se je temu vendarle bolje izogniti. Kar še posebej velja za ženske!

Tako je: če se osredotočimo na reševanje planeta in matematiko, je to pravzaprav v redu. Namreč, količina vode, ki se jo porabi za splakovanje straniščne školjke sploh ni tako zanemarljiva. Z enim splakovanjem manj bi tako prihranili do šest litrov vode. Odrasla oseba stranišče obišče približno sedemkrat v dnevu. 

A v tem primeru seveda ne gre za to. 

Ginekologinja opozarja, da lahko redno opravljanje male potrebe pod prho pripelje do drugih težav – povezanih z zdravjem. 

V nadaljevanju preverite, zakaj je po njenem mnenju in z zdravstvenega vidika to početje lahko za ženske problematično. 
Profimedia

Dr Alicia Jeffrey-Thomas v videu (spodaj) pojasni, da anatomija ženskega telesa preprosto ni prilagojena opravljanju male potrebe stoje. 

»Mišice medeničnega dna se ne morejo povsem sprostiti, kar pomeni, da se mehur ne izprazni popolnoma,« razloži zdravnica.  

Redno opravljanje male potrebe pod prho lahko tako pozneje v življenju povzroči nekaj nepričakovanih težav, kot so pogosta potreba po uriniranju in šibek mehur. 

Mimogrede preverite še: Veliko potrebo verjetno že ves čas opravljate narobe

Pri tem dr. Jeffrey-Thomas opozori še na eno težavo: če malo potrebo redno opravljate pod prho, boste sčasoma v svojih možganih ustvarili povezavo med zvokom tekoče vode in potrebo po uriniranju.

»Če to združimo z disfunkcijo medeničnega dna – zdaj ali kasneje – bo to potencialno vodilo do težav z nehotenim uhajanjem urina vsakokrat, ko boste slišali tekočo vodo.«

Če se to zgodi, lahko postanejo torej težava že umivanje rok, pomivanje posode ali preživljanje časa ob bazenu. 

Zdravnica zato svetuje, da željo po tem početju preprosto ignorirate in uporabite stranišče. 

Vsekakor je vredno razmisliti, še posebej, če imate težave z medeničnim dnom, mehurjem ali je tveganje, da se bodo te razvile, visoko. 

Na vprašanje, ali splakovanje straniščne školjke ne bo povzročilo omenjene povezave v možganih in želje po uriniranju, razloži: »Ko straniščno školjko splaknete, ste potrebo že opravili, zato se ta asociacija ne ustvarja.« In dodaja, da se intenzivnost sprožilcev razlikuje od posameznika do posameznika, toda če se dobesedno ne morete ustaviti in preprečiti uriniranja pod prho, to ni dober znak.  

@thepelvicdancefloor Reply to @gwas007 why you shouldn’t pee in the shower (probably part 1 of multiple?) #learnontiktok #tiktokpartner ♬ Similar Sensation (Instrumental) - BLVKSHP

Preberite še:
Če se ponoči pogosto zbujate, vam morda primanjkuje tega hranila
Ali pa:
Tudi vi po prhanju naredite TO pogosto NAPAKO? Zakaj bi morali upoštevati pravilo 3 minut!

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič