Kakovost življenja ženske v menopavzi

Ni za vse kriva mena (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 6. 2012

Asist. mag. Jakob Koren iz Splošne bolnišnice Celje zagovarja, da je treba vsako žensko v meni obravnavati zase in z njenimi težavami, ne pa po kuharskem receptu.

Če pa se ta še ukvarja sama s sabo, je zadovoljna in teži k zdravemu načinu življenja, bo imela bistveno manj težav.

Kaj opažate pri svojih pacientkah, ki so v meni?

Jakob: Naš odnos, odnos žensk do mene in dogajanja v meni pri približno 50 letih se spreminja, tudi medicina vse to spremlja drugače.

Včasih so zdravniki samo rekli: "Gospa, sprijaznite se, to je pač staranje, minilo bo."

V devetdesetih je bilo zelo popularno hormonsko zdravljenje in so ga predpisovali kar vsem po vrsti, morda malo tudi nekritično, ker so verjeli, da bodo s tem rešili vse težave. Potem so ugotovili, da ni dobro, če se pretirava in so hormonsko terapijo malo manjkrat predpisali.

Tudi ženske so ugotovile, da lahko marsikaj naredijo same. Veliko je odvisno od pacientke, nekatere imajo veliko volje in želje, se potrudijo ter marsikaj naredijo same.

Kaj pa lahko naredijo same?

Jakob: Znana stvar je zdrav način življenja, ki ga stalno omenjamo. Ljudje bi radi, da jim mi nekaj predpišemo, bistveno bolje pa je, če človek naredi sam nekaj zase. Odvisno od tega, koliko volje ima ženska.

Razložiš ji, kaj pomeni zdrav način življenja: spati ob primerni uri, vstati, dovolj počivati, se gibati, uživati hrano z dovolj vitamina B, hrano, ki vsebuje veliko fitoestrogenov, se pravi sojo in stročnice. Če se prehranjevanja lotijo tako, je verjetno manj težav.

Druga stvar je tudi njeno psihično počutje. Če se ukvarja sama s sabo in je zadovoljna, ima bistveno manj težav. Če pa se z možem ne razumeta, otroci pa gredo po svoje, če se v službi norčujejo z nje, so tudi vse težave bistveno hujše in potem jih velikokrat pripisujejo meni.

Ni za vse kriva mena, za marsikaj so krivi tudi napetost, stres, prevelika pričakovanja, neskladja v družini, neujemanje s partnerjem, tisoč in ena težava se najde.

Katere so objektivne težave pri meni?

Jakob: Potenje, vročinski oblivi, znojenje. Najbolj moteče je potenje, če z ženske lije pot. V takem primeru ji predpišemo nadomestno hormonsko zdravljenje, če želi, če se strinja in je zdravstveno sposobna. Teh težav je potem hitro konec.

Po mojih ocenah ima take težave četrtina žensk, četrtina nima prav nobenih težav, preostalih 50 odstotkov pa ima težave, vendar minejo, se te z njimi sprijaznijo in je po nekaj letih v redu.

Mar nekatere ženske ne jemljejo hormonov, da si podaljšajo mladost?

Jakob: Če ženskam dajemo veliko estrogena, potem bolj cvetijo, imajo lepšo kožo, boljše lase, so bolj mladostne in se dobro počutijo. Estrogen žensko dela žensko, ne pomeni pa, da ga z menopavzo zmanjka. Postopno se zmanjšuje, jajčnik še kar nekaj let deluje, čeprav ženska nima več menstruacije.

Ko se začnejo vsi ti dejavniki seštevati, se ženskam zdi, da so se postarale, kar niti slučajno ni res, temveč je takšno njeno dojemanje. Seveda se bomo vsi prej ali pozneje postarali, vprašanje je samo, kako bomo s tem živeli.

Ženske so pod pritiskom zaradi videza. Biti morajo depilirane, visoke, napete, vse mora biti tiptop. Če je ženska s sabo zadovoljna, se dobro počuti in ima stvari v življenju urejene, te zadeve razume in težav je manj. Če ima kup objektivnih težav, družina, služba, oklica, in še subjektivne, je lahko vse skupaj težko. Nekatere ženske mislijo, da bodo z jemanjem hormonov tudi težave manjše.

Res pa je, da se bo bolje počutila v prehodnem obdobju. Hormonska terapija je primerna za določen čas, enkrat bo treba nehati in se soočiti z istimi težavami. Bistveno bolj pomembno je, da se ženske sprijaznijo same s seboj, saj so potem bolj zadovoljne. Pri hudih objektivnih težavah, ki so v vsakodnevnem življenju ovira, pa lahko zdravniki malo pomagamo.

Kaj pa je s kakovostjo življenja ženske med menopavzo?

Jakob: Ob objektivnem staranju lahko nastopijo kardiovaskularne težave, ki jih prej ni imela, ker jih ščiti estrogen. Pojavi se osteoporoza in cel drugi kup zdravstvenih težav. Kadar se pojavijo znaki, da se te težave bližajo, je treba žensko zdraviti. Pričakovana življenjska doba je blizu 80 let, kar pomeni, da bo ženska skoraj polovico življenja preživela brez hormonov, te polovice pa ne more vreči stran.

Kaj svetujete ženskam v meni?

Jakob: Da se ne splača biti tečen, temveč naj to jemljejo kot priložnost za nekaj novega. Če si bo rekla: 'otroci so šli, malo bolj sem samostojna, več časa imam zase, več se bom ukvarjala s sabo', bodo tudi problemi manjši.

Napisala: Suzana Golubov v reviji Lisa

Značke: mena menopavza