Karen Crespo: Kljub hudi bolezni in vsem oviram uresničuje svoje sanje

21. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Leta 2011 so Karen Crespo iz Los Angelesa diagnosticirali hudo obliko bakterijskega meningitisa, meningokokcemijo, ki je smrtno nevarna bolezen. Danes je skoraj polovica njenega telesa iz plastike. Vendar je to ni ustavilo.

Dolgo je bila prehlajena in imela je simptome, podobne gripi, nato pa se ji je zdravje naglo poslabšalo. "Mislila sem, da imam gripo, potem pa me je mama odpeljala k zdravniku in dobila sem diagnozo meningitis. Ko sem se zbudila iz kome, sem še imela noge. Bile so črne kot premog. Jokala sem, saj nisem mogla verjeti, da se mi vse to dogaja."

Da bi ji rešili življenje, zdravniki niso imeli druge izbire, kot da ji amputirajo vse štiri okončine. Zaradi te izčrpavajoče bolezni je Karen utrpela veliko škodo, sploh glede kakovosti življenja – nekaj, kar vsi jemljemo samoumevno, dokler je vse v redu.

Z manj kot 10 odstotkov možnosti za preživetje so zdravniki in medicinske sestre družino in prijatelje pripravili na najhujše. Ampak Karen je ob vsem tem preživela še dva blaga srčna infarkta, krvni strdek v možganih, odpoved ledvic, dihal ...

Bakterije so bile tako agresivne, da je Karen izgubila nos v celoti, del desnega ušesa, nekatere funkcije v obeh ušesih, celotno zgornjo ustnico ... Bila je v komi 15 dni in ko je odprla oči, je skupaj s svojimi bližnjimi spoznala, da njeno življenje nikoli več ne bo enako in da je pred njo dolga in zahtevna pot. Šla je na dolg program rehabilitacije, kjer se je med drugim morala naučiti gibanja s pomočjo protetičnih pomagal.

Pred boleznijo je Karen imela polno sanj, po bolezni pa na srečo polno poguma.

Za začetek je njena mama morala zapustiti službo, ker je postala njena osebna negovalka s polnim delovnim časom.

Tudi v stanovanju je bilo treba vse prilagoditi Kareninim zmožnostim gibanja z invalidskim vozičkom ter nabaviti različne pripomočke za pomoč pri vsakodnevnih opravilih, kar je tudi velik finančni zalogaj.

Po dolgem procesu okrevanja se zdaj Karen odlično znajde s protetičnimi nogami in rokami, vrednimi več kot 180 tisoč dolarjev. Pravzaprav je danes več kot 40 odstotkov njenega telesa umetnega. Na račun vsega tega se Karen celo pošali: "Sem kot lutka v izložbi, saj je skoraj polovica mojega telesa iz plastike."

Kljub vsem oviram, na katere je Karen naletela ob vrnitvi v 'normalno' življenje, je 32-letnica bila zvezda na Tednu mode v New Yorku.