Katera zimska zelenjava ne sme manjkati na vašem krožniku

Katera zimska zelenjava ne sme manjkati na vašem krožniku (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 12. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Poleti imamo običajno na voljo ogromne količine svežega sadja in zelenjave. Toda tudi pozimi lahko posežete po svežih in zdravih živilih. Preberite si nekaj zanimivosti o sedmih tipičnih vrstah zimske zelenjave.

1. Zelje

Belo zelje se še posebej poda v krepkih jedeh, kot so enolončnice ali zeljni zvitki. Predela se lahko tudi v kislo zelje, iz njega pa lahko pripravite slastne jedi, kot sta denimo jota in segedin golaž.

Zelje ima zelo malo kalorij – 100 gramov komaj 25 kalorij. Poleg vitamina C vsebuje tudi veliko vitamina A in folno kislino, pa tudi kalij, kalcij in magnezij.

2. Por

Uporabite ga lahko na veliko načinov, in sicer tako surovega kot tudi kuhanega ter pečenega. Por vsebuje veliko vitaminov in mineralnih snovi; poleg vitamina C tudi vitamin K in folno kislino pa tudi kalij, kalcij, magnezij, mangan in železo. Ker por spada med čebulnice, se v njem skrivajo tudi dragocene sekundarne rastlinske snovi. Por vsebuje tudi zelo malo kalorij: 100 gramov jih ima 26.

3. Rumena koleraba

Doživlja pravo kulinarično vrnitev na naše krožnike. Dobra je kot priloga mesnim jedem, lahko pa jo uporabite tudi za enolončnice ali pa kot pire.

Rumena koleraba vsebuje veliko vode in je tako primerna za ohranjanje vitkosti: 100 g vsebuje 35 kalorij. Veliko ima tudi dragocenih sestavin: med drugim kalij in kalcij in večje količine vitamina C in provitamina A.

4. Ohrovt

Še posebej aromatičen je pozimi. Pripravite ga lahko v enolončnicah, zvitkih in pa tudi kot prilogo mesnim jedem. Ker vsebuje veliko vitamina C, so ga včasih mornarji jedli na dolgih potovanjih in tako preprečili, da bi zboleli za skorbutom.

Ohrovt vsebuje zelo malo kalorij: 100 g ima le približno 25 kalorij. Bogati ga tudi cela množica vitaminov: poleg večjih količin C-vitamina vsebuje tudi različne vitamine B-skupine, vitamina E in K in pa tudi folno kislino in A-vitamin.

5. Brstični ohrovt

Odlikuje ga močan okus in lahno grenka aroma. Njegova sezona se začne septembra, resnično slasten in sladek pa je pozimi: mraz namreč spodbudi izločanje sladkorja, grenak okus pa takrat popusti.

Ima nekoliko več kalorij kot druga zimska zelenjava: 100 gramov vsebuje 40 kalorij. Je pa kljub temu zelo zdrav, saj je bogat z vitaminoma C in K pa tudi s cinkom in balastnimi snovmi.

6. Rdeča pesa

Zelo tekne v solatah, iz nje pa lahko pripravite tudi zelo zdrav sok. Gomolj ni le slasten, temveč zelo dobro vpliva na naše zdravje: z rednim pitjem soka rdeče pese lahko na dolgi rok zmanjšate previsok krvni pritisk.

Rdeča pesa se pogosto priporoča pri pomanjkanju železa, poleg železa pa vsebuje tudi vitamin B in folno kislino. 100 g rdeče pese ima 42 kalorij.

7. Zelena

Bogata je z eteričnimi olji: ta poskrbijo za aromatičen okus, poleg tega pa še znižujejo krvni tlak. Če pa imate obolenje ledvic, se izogibajte zeleni, ker deluje diuretično.

Zelena spada med zelenjavo, ki ima najmanj kalorij: 100 g le 15 kalorij, saj 90 odstotkov zelenjave predstavlja voda. Poleg nje vsebuje zelena tudi celo kopico vitaminov in mineralnih snovi ter tudi sekundarnih rastlinskih snovi.