Strokovnjakinja pojasnjuje, kako piti kavo, da ob tem ne bi prišlo do povišanega holesterola.
Kava je nedvomno eden najbolj priljubljenih napitkov. Mnogi si ne predstavljajo dneva brez kave, strokovnjaki pa imajo o tem deljena mnenja. Nekatere raziskave pravijo, da kava negativno vpliva na telo, spet druge študije pa odkrivajo celo pozitivne učinke kave.
Ne spreglejte:
- Odpoklic živila: v izdelku, ki ga obožujejo otroci, potrdili prisotnost nevarne bakterije
- Kulturni ljudje nikoli ne zastavljajo teh vprašanj (niti bližnjim)
V splošnem strokovnjaki pravijo, da kava v manjših količinah ni težava, ameriška zdravnica pa opozarja, da je kavo treba piti na pravilen način.
Dr. Pamela Peeke, zdravnica, profesorica in avtorica knjižne uspešnice 'The Hunger Fix' pravi, da je sploh po 50. letu pomembno, da kavi dodajamo cimet.
"Cimet ima protivnetne in protimikrobne lastnosti ter pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi," pojasnjuje zdravnica. Dodaja, da le en gram cimeta dnevno lahko zmanjša raven sladkorja, trigliceridov in LDL holesterola v krvi. Ker je povišan holesterol pogosta težava, sploh po 50. letu, je še toliko pomembneje, da poskrbimo za uživanje cimeta.
Poleg cimeta pa strokovnjakinja opozarja še na drugo izredno koristno začimbo: kurkumo. "Kurkuma krepi imunski sistem in zavira vnetne procese," pravi dr. Peeke. Kurkuma prav tako upočasnjuje staranje in ugodno vpliva na zdravje možganov.
Zdravnica svetuje, da cimet dodajamo kavi, krukumo pa slanim jedem.
Vir: kafe.rs