Kdaj grizenje nohtov postane motnja?

Kdaj grizenje nohtov postane motnja? (foto: profimedia) profimedia
6. 9. 2019

Ali pa dotikanje obraza, puljenje las in grizenje ustnice … Tudi vaša razvada je morda med njimi. 

Z gotovostjo lahko rečemo, da ste danes naredili kakšen gib, kot je dotikanje obraza, stiskanje mozolja, popravljanje ali puljenje las, grizljanje dlesni … Ne skrbite, z vami ni nič narobe, saj je vse odvisno od tega, kako pogosto to počnete. Takrat namreč lahko telesu povzročite škodo in vaše vedenje pristane v skupini na telo osredotočenih dejanj, ki spodjedajo zdravje

Obsesivno kompulzivna in z njo povezane motnje

Omenjena vedenja uvrščamo med obsesivno kompulzivne motnje, pod katere si napačno predstavljamo, da zajemajo le obsedenost s čistočo in pogosto pranje rok. Najpogostejši sta trihotilomanija (puljenje las in dlak) in dermatilomanija (dotikanje, praskanje, drgnjenje kože). 

Pri trihotilomaniji se oseba ne more upreti puljenju las, obrvi, trepalnic in dlak na drugih delih telesa, zato sčasoma naredi veliko in običajno vidno škodo. Lahko se pojavi plešavost, neskladne obrvi, izguba trepalnic … Vendar vedno tega ne moremo opaziti. Včasih oseba izbere mesto, kjer zlahka prikrije puljenje dlak. Kar naredi motnjo, je vedenje: nekdo se ne more upreti takšnemu početju, tudi po več poskusih. Zato morajo biti bližnji tisti, ki ukrepajo in priskrbijo pomoč strokovnjaka. 

Dermatilomanijo boste po drugi strani opazili lažje, saj gre za dotikanje obraza, kar pušča vidne spremembe, na primer brazgotine, rdečo in razdraženo kožo, praske … Čeprav se osebe s to motnjo največkrat osredotočijo na obraz, lahko uničujejo tudi druge dele telesa. 

Potem so tu še s tem povezane motnje, ki zajemajo grizenje nohtov, dlesni, ustnic in vsa podobna dejanja, ki se nenehno ponavljajo ter ogrožajo zdravje. Nevarno postane, ko vedenje vodi v infekcijo ali druge težave, na primer požiranje las in je pomoč zdravnika nujna. Poleg tega je življenje osebe lahko močno ovirano na družabnem, službenem in drugih področjih. Vpliva celo na mentalno zdravje in se lahko stopnjuje v depresijo in anksioznost. 

Če si torej tu in tam stisnete mozolj in izpulite siv las, nimate resnih težav. Postanite pozorni, ko se dejanju naenkrat ne boste več morali upreti in ga boste ponavljali vsak dan. 

Preverite tudi: