Pekoč okus svežega česna morda ni za vsakogar, le redki pa ga izpustijo iz recepta. Za mnoge je prav česen tisti, zaradi katerega jed poka od okusa. Toda česen ima eno težavo …
Ne stara se dobro, pravi avtor kuharskih uspešnic Art Smith in nekdanji kuhar Oprah Winfrey in Michelle Obama. Kako potem kar najbolje izkoristiti vse dobre lastnosti česna? Uporabite svež česen ali pa ga preprosto izpustite, meni chef.
Nasveti, kako česen pravilno shraniti, da bi ohranili svežino in okus:
(A nikar v olju ali v kisu! Preverite na koncu članka ...)
Neolupljena glavica česna se ob pravilnem shranjevanju obdrži do šest mesecev, medtem ko posamezen neolupljen strok zdrži dva do tri tedne, odvisno kako svež je bil, ko ste ga kupili.
Kako veste, ali je česen še dober? Pozorni bodite na naslednje:
- izgled,
- vonj in
- kakšen je na otip.
Česen je večinoma umazano bele barve, rumene ali rjave pike oziroma lise na olupljenem česnu lahko pomenijo, da je star ali pa se je že pokvaril. Pozorni bodite tudi na plesen.
Ne spreglejte še:
- Tudi vi plesen preprosto odrežete oziroma odstranite in živilo brezskrbno pojeste? Nadaljujte z branjem!
- Zobozdravnik razkriva: Na zobni ščetki se znajde na milijone bakterij – ali jo po uporabi pravilno očistite?
- 7 zgodnjih znakov multiple skleroze (pojavijo se lahko že pri dvajsetih!)
Če je česen vzklil, ga načeloma lahko zaužijete, vendar kalčke vedno odstranite – lahko so grenki. Česen ima lahko prav tako pikantnejši okus, zato ga morda raje uporabite za pripravo jedi, ki se dolgo kuhajo. Če ga želite uporabiti surovega, pa bo morda bolje kupiti svežega.
Če je česen izgubil značilen pikanten, oster vonj ali ste zaznali vonj po kislem, morda celo po amonijaku, je to zanesljiv znak, da ni več dober. Tudi na otip mora biti čvrst – stroki ne smejo biti suhi ali mehki.
Če se je česen pokvaril, ga ne zaužijte, saj lahko povzroči redko, a resno bolezen – botulzem! Več o tem v nadaljevanju.
Tudi ko česen kupujete, mora biti glavica čvrsta in noben od strokov suh ali premehak. Tistega s kalčki pa preskočite.
Shranjevanje česna
Najboljši nasvet: vedno kupite le toliko česna, kolikor ga potrebujete za pripravo jedi. Sicer pa …
Česen hranite v suhem, temnem in zračnem prostoru. Najboljše cele in neolupljene glavice. Ne hranite ga v hladilniku. V hladilniku je prehladno in prevlažno, zato bo hitro vzklil, zgnil in izgubil okus.
Olupljen česen lahko shranite v hladilniku ali v zamrzovalniku:
- Stroke shranite v posodi ali v vrečkah z zadrgo v hladilniku. Zdržal bo dva ali tri dni.
- Tako pripravite česen za zamrzovanje: olupite ga in zamrznite posamezne stroke. Če imate dovolj veliko skrinjo, stroke razporedite na pladnju in ga postavite v zamrzovalnik. Nato jih shranite v neprodušno zaprti posodi. Vedeti pa morate, da se bo tako nekoliko spremenila tekstura česna, sčasoma pa bo izgubil tudi nekaj okusa.
Zamrznete lahko tudi nasekljan česen, tako prihranite nekaj časa pri kuhi, saj ga preprosto dodate jedi, ne da bi ga odmrzovali. Seveda česen zamrznite po porcijah. Zelo dobro se obnesejo silikonski modelčki. Če boste česen zelo hitro porabili, ga lahko shranite tudi v hladilniku.
Izogibajte se shranjevanju česna v olju, kisu ali vodi!
Shranjevanje česna v olju, kisu ali v vodi, še posebej na sobni temperaturi, je lahko nevarno, saj to ustvari popolno okolje za razvoj bakterije, imenovane Clostridium botulinum, ki uspeva v okolju brez kisika. Bakterija povzroča botulizem, redko, a resno bolezen, ki prizadene telesne živce in lahko povzroči paralizo, težave z dihanjem in celo smrt.
Zato svežega česna nikoli ne dajajte v olje, kis ali vodo. Če pripravite olje z okusom česna, olje obvezno shranite v hladilniku, vendar morate vedeti, da je rok uporabnosti zelo kratek.
Viri: epicgardening.com, garlicstore.com, tasteofhome.com
- Preverite tudi: Zakaj bi morali tople dlani polagati na desni rebrni lok