Zobozdravnik razkriva: Na zobni ščetki se znajde na milijone bakterij – ali jo po uporabi pravilno očistite?

Zobozdravnik razkriva: Na zobni ščetki se znajde na milijone bakterij – ali jo po uporabi pravilno očistite? (foto: Dr. M | Tik Tok PrtScr) Dr. M | Tik Tok PrtScr
30. 5. 2021

Navsezadnje v naših ustih živi na milijone bakterij, ki se lahko prekomerno namnožijo – in vse te bakterije so prisotne tudi na zobni ščetki.

Umivanje zob je osnovna higienska navada – začne se že od majhnih nog. Redko kdo pa pomisli na to, da je potrebno tudi zobno ščetko redno čistiti in kako to sploh narediti.

Profimedia

Zobna ščetka je dom več kot 100 milijonom različnih bakterij, je pokazala raziskava univerze v Manchestru. Na njej pa se znajde tudi nekaj organizmov iz okolja, kjer je zobna ščetka shranjena. Tudi fekalije denimo – če nimate navade spustiti pokrova wc školjke. Fuj!

Preprosto spiranje pod tekočo vodo zato ni dovolj, pojasnjuje zobozdravnik. S tem namreč ne speremo vseh škodljivih bakterij in virusov, zato se ti lahko še naprej razmnožujejo.

Zobno ščetko je potrebno redno prati in dezinficirati – TAKO …

Kako enostavno je v resnici očistiti zobno ščetko, je na svojem TikTok profilu razkril zobozdravnik, ki deluje pod imenom dr. M.

Njegov nasvet:
Dr. M | Tik Tok PrtScr

Zobno ščetko je najbolje vsak dan očistiti z milom in toplo vodo, pri čemer je seveda potrebno milo temeljito sprati.

Enkrat tedensko pa je dobro zobno ščetko tudi dezinficirati:
Dr. M | Tik Tok PrtScr

Sam pripravi mešanico vode in vodikovega peroksida: v 237 ml vode vmeša 3-odstotno raztopino.

Uporabite lahko tudi antibakterijsko ustno vodico, mešanico vode in čistila za proteze ali mešanico vode in sode bikarbone.

Zobno ščetko v mešanici namakate čez noč.

Še nekaj splošnih napotkov:
  • Temeljito oprano zobno ščetko dobro otresite in postavite v kozarec z držalom navzdol, da se hitro osuši.
  • Ne uporabljajte pokrival, ki jih dobite zraven zobne ščetke, saj vlažnost, ki je ujeta pod pokrivalom, ustvarja odlične pogoje za razmnoževanje bakterij in tudi plesni.
  • Zobno ščetko je priporočljivo menjati na dva do tri mesece, ne glede na obrabo. Če je ščetka vidno obrabljena, pa tudi prej. 
  • Izjemno pomembno je ščetko zamenjati tudi po prebolelih boleznih, bakterijskih anginah in hujših virozah denimo. Tudi, če je ščetka skorajda nova.
  • Zobne ščetke (si) ne (iz)posojamo! To seveda vsi vemo, a kljub temu.
  • Pa ne pozabite tudi na nitkanje.
Preberite še:

Ali pa: 7 zgodnjih znakov multiple skleroze (pojavijo se lahko že pri dvajsetih!)