Kako odstraniti klopa in kako se zaščititi pred nadležnimi “pajkovci”

28. 5. 2024
Deli
Nosite dolge rokave in dolge hlače, kadar ste v naravi. (foto: Profimedia)
Profimedia

Klopi so dobro znana naddružina pajkovcev, ki jih natančneje klasificiramo med pršice. Na svetu živi okoli 860 poznanih vrst klopov, vsi klopi so zunanji zajedavci na vretenčarjih, zato se zelo radi prisesajo tudi na človeka

A seveda klop ni človekov najboljši prijatelj, zato se moramo v naravi primerno zaščititi in naučiti pravilnega odstranjevanja.

Prav odstranjevanje klopa je pomembno, saj lahko klopi prenašajo bolezni, kot so borelioza (Lymska bolezen) in klopni meningoencefalitis.  

Preberite še: 

Tukaj so koraki, kako varno odstraniti klopa:

1.      Pripravite pripomočke: Potrebovali boste pinceto z ozkimi konicami, razkužilo (alkohol ali antiseptično sredstvo) in rokavice (če so na voljo).

2.      Mirno pristopite k klopu: Če je mogoče, uporabite rokavice, da preprečite stik s klopom. Če jih nimate, bodite previdni.

3.      Prijemanje klopa: S pinceto primite klopa čim bližje koži. Pazite, da ne zgrabite telesa klopa, saj lahko to povzroči, da klop izloči več sline ali da njegovo telo poči, kar povečuje tveganje za okužbo.

4.      Nežno izvlecite klopa: Počasi in enakomerno potegnite klopa navzgor in naravnost, ne da bi ga zvijali ali stiskali. Pomembno je, da ga izvlečete v celoti, vključno z glavico, ki je lahko še vedno v koži.

5.      Razkužite območje ugriza: Po odstranitvi klopa kožo temeljito očistite z milom in vodo ter nato razkužite z antiseptičnim sredstvom.

6.      Klopa odstranite pravilno: Klopa lahko spravite v alkohol, ga zavijete v lepljiv trak ali ga splaknete v stranišče. Pomembno je, da se ga znebite na način, ki preprečuje nadaljnjo izpostavljenost.

7.      Opazujte mesto ugriza: V naslednjih tednih spremljajte mesto ugriza zaradi morebitnih znakov okužbe, kot so rdečica, izpuščaji ali simptomi, kot so vročina, glavobol in utrujenost. Če se pojavijo kakršni koli nenavadni znaki, takoj obiščite zdravnika.

Nasveti za preprečevanje ugriza klopa:Nosite dolge rokave in dolge hlače, kadar ste v naravi.Uporabite repelente, ki vsebujejo DEET ali druge učinkovite snovi proti klopom.Redno pregledujte sebe, otroke in hišne ljubljenčke za klope po preživljanju časa na prostem.Če imate kakršne koli dvome ali se vam zdi, da niste uspeli pravilno odstraniti klopa, se posvetujte z zdravnikom.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič