Lahko čokolada podaljša življenje? To pravi znanost

20. 1. 2024
Deli
Čokolada lahko po nekaterih raziskavah sodeč, podaljša življenje za eno leto. (foto: Profimedia)
Profimedia

Čokolada je med razpravami pogosto na zatožni klopi, o njej pa je mnogo deljenih mnenj. Nekateri se je izogibajo, medtem, ko se ji drugi ne morejo odreči niti za kakšen dan ali dva. 

Vsekakor pa čokolada v zmernih količinah očitno nima samo negativnega predznaka. Vsaj po zadnjih raziskavah sodeč.

Zanimive ugotovitve so prišle iz univerze Harvard, kjer so opravili raziskavo na osem tisoč osebah in odkrili, da čokolada vpliva na podaljšanje življenja in to za celo leto, poroča British Heart Foundation.  

Ne spreglejte:

Kakšne so še koristi čokolade?

Zmanjšanje tveganja za različne bolezni

Znanstveniki, ki se opirajo na novo raziskavo, ki jo je objavil ameriški Nacionalni inštitut za raka, ugotavljajo, da imajo ljudje, ki pojedo 12 g čokolade na dan, 16 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi bolezni srca in 12 odstotkov manjšo verjetnost tveganja za raka.    

Raziskave, ki so jih opravili na Univerzi v Aberdeenu, so med drugim pokazale, da čokolada zaradi vsebnosti flavonoidov in antioksidantov odlično vpliva tudi na srce, saj čisti kri in zmanjšuje možnost nastanka krvnih strdkov.

Zmerno uživanje čokolade lahko sodeč po raziskavi, ki je bila izvedena v Dusseldorfu in na kalifornijski univerzi, tudi zmanjša poškodbe arterij, ki jih povzroči kajenje.    

Polna antioksidantov in eden izmed najbogatejših virov magnezija

Čokolada sodi med najbogatejše vire magnezija. Magnezij je sicer nujen za zdravje možganov in raziskovalci z univerze Cornell v New Yorku so prišli celo do zaključka, da čokolada zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen.

Med drugim je čokolada tudi polna številnih antioksidantov, ki krepijo možgane in imunski sistem ter ugodno vplivajo na zdravje srca. Po vsebnosti naj bi jih imela še celo več kot sadje med katerim so brusnice in slive.

S čokolado nad nemir in tesnobo

Ni iz trte zvito, da čokolada deluje tudi pomirjajoče, saj medtem, ko jo uživate, zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola. Ob težavah s tesnobo ali nemirom si jo privoščite vsak dan 40 gramov in po dveh tednih naj bi bile opazne razlike v počutju. Ugodno deluje tudi zoper stres, ki smo mu ljudje izpostavljeni vsakodnevno.  

Kljub vsem prednostim čokolade, ki so bile ugotovljene v raziskavah, pa avtorji raziskav navajajo, da so potrebne še nadaljnje raziskave o tem, kakšna količina čokolade je koristna in koliko zmanjša tveganje za bolezni na različnih populacijah.

Prav tako je koristno vedeti, da vsaka vrsta čokolade ne obeta prednosti. Kakovostna čokolada mora namreč v prvi vrsti vsebovati najmanj 70 odstotkov kakava in čim manj sladkorja.     

Vir: vecernji.hr, bhf.org.uk

Preverite še:

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren