Koliko v resnici alkohol vpliva na naše zdravje?

25. 6. 2013
Deli
Koliko v resnici alkohol vpliva na naše zdravje? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Pitje preveč alkohola ima kratkotrajni slab učinek, če pijemo pogosto in daljše obdobje, pa so posledice več kot očitne. A zakaj potem sploh pijemo?

Alkohol je droga

Psihoaktivna substanca, ki vpliva na razpoloženje in obnašanje, najprej vpliva na cerebralni korteks, to je del možganov, v katerem se oblikujejo misli, če s pitjem nadaljujemo, pa začne napadati še del možganov, ki nadzoruje ravnotežje in gibanje.

Vpliv alkohola na možgane je pravzaprav enak vplivu anestetika, pravijo na britanskem inštitutu za preučevanje alkohola.

Zadržki, razsodnost in samonadzor najprej slabijo, nato pa se do konca izgubijo. Vzporedno izgubljamo tudi sposobnost govora, popačena sta naš sluh in vid.

Vpliv alkohola na zdravje

Med prvimi so na udaru jetra, naš notranji kemijski laboratorij

Ta obdelajo kar 90 odstotkov alkohola, ki ga vnesemo v organizem, in ga razstavljajo z encimom, imenovanim alkohol-dehidrogenaza, ki hkrati poskrbi, da se alkohol čim prej izloči iz telesa.

Jetra imajo sicer sposobnost regeneracije, a to še ne pomeni, da je skrb za zdravo prehranjevanje (in pitje) odveč. Alkohol je konec koncev strup, ki ga bo naše telo skušalo čim prej izločiti. To pojasni tudi vse tegobe naslednjega jutra.

Za obnavljanje jeter in razstrupljanje: repinec je odličen za razstrupitev organizma in obnavljanje jeter. Tudi črna redkev zelo uspešno lovi strupe oziroma v telesu dobro opravlja očiščevalno vlogo.

Alkohol vpliva tudi na spanje

Zbriše REM fazo spanja, kar pomeni, da bomo po pijančevanju sicer spali trdno, a ne bomo sanjali. Ko pa se bo telo očistilo alkohola, se bodo sanje vrnile, s tem pa tudi nemirni spanec, nenehno prebujanje, glavobol in suha usta.

Pogosto se pojavijo simptomi gripe

Organizem se tako rekoč bori proti virusu, ki ga v resnici ni, gre pa za neke druge napadalce organizma. Za vse to pa je kriva dehidracija.

Alkohol redi

A ne le zaradi kalorij, temveč tudi zato, ker spodbuja proizvodnjo estrogena v krvnem obtoku, ki je glavni krivec za kopičenje maščobe okoli trebuha.

Vpliv alkohola na kožo

Že dve pijači na teden spodbudita staranje. Alkohol vpliva na dehidracijo kože in organizma, ker telo vloži veliko energije, da bi se znebilo vseh strupenih snovi. To privede do gub, slabih in suhih las, krhkih nohtov in izgube volumna v ustnicah.

Kradljivec vitaminov

Alkohol uničuje tudi vitamine. Med njimi vitamin A, ki je zadolžen za zdravo kožo in obnavljanje celic, vitamin B6, ki pomaga telesu ustvarjati energijske rezerve, in vitamin C, ki je zelo močan antioksidant ter se bojuje proti prostim radikalom in vpliva na videz kože.

Vir: elle.si

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger