Konzervirani paradižnik – antioksidanti na zalogo

14. 9. 2012
Deli
Konzervirani paradižnik – antioksidanti na zalogo

Leta 1492 Kolumb ni odkril le Amerike, temveč tudi prvotno domovino xitomatla, kot so Azteki imenovali paradižnike. Zahvaljujoč Kolumbu, je danes paradižnik razširjen po vsem svetu - priljubljeno nizkokalorično živilo in pogosta sestavina shujševalnih diet, ki je tudi močan antioksidant.

Poznanih je več kot tri tisoč sort paradižnika, od rdečih do rumenih, zelenih in celo modro vijoličastih.

Paradižnik je zelo priljubljen med vrtičkarji, vzgojimo pa ga lahko tudi v posodi na terasi ali balkonu. Potrebuje predvsem veliko sonca in vode ter rodovitno prst.

Rdeča barva za zdravje

Ne glede na barvo ima 100 g paradižnika le 17 kcal, zato je priljubljeno nizkokalorično živilo in pogosta sestavina shujševalnih diet. Poleg tega paradižnik dobro dene tudi srcu. Znižuje povišan holesterol v krvi in varuje pred boleznimi srca in ožilja.

Barvilo likopen, ki paradižniku daje značilno rdečo barvo, je močan antioksidant, ki varuje pred nekaterimi vrstami raka.

Različne študije so pokazale, da uživanje svežega ali konzerviranega paradižnika zmanjšuje tveganje za nastanek raka prebavil, dojk in prostate. Telo namreč lažje absorbira likopen iz paradižnika, ki je termično obdelan oziroma predelan v sok, omako ali kečap.

Pripravite si torej domačo zalogo antioksidantov iz na soncu dozorelih paradižnikov.

Vloženi pečeni paradižniki

Za 1 kozarec (1 liter):

Operite 1 kg češnjevih paradižnikov in jih zarežite. Zmešajte jih z žličko sladkorja in 2 žlicama olja ter pecite v pečici pod žarom približno 20 minut.

Paradižnik, po 1 nasekljan čili in strok česna ter 2 žlički nasekljanega timijana naložite v kozarec in zalijte z 250 ml oljčnega olja. Kozarec dobro zaprite in pustite stati čez noč.

Rok uporabe: približno 3 tedne.

Posušen paradižnik

Za 250 g suhih paradižnikov:

En kilogram pelatov operite, razpolovite (večje plodove zrežite na debele rezine), položite na pekač, obložen s papirjem za peko, ter solite. Pečico segrejte na 110 stopinj (ventilatorsko na 90).

Paradižnike postavite v pečico in jih pri napol odprtih vratih pečice počasi sušite od 6 do 8 ur. Vsake 30 minut jih obrnite. Posušene paradižnike po želji potresite z nasekljanimi zelišči in naložite v kozarec. Zalijte jih z oljem in dobro zaprite.

Rok uporabe: približno 4 tedne.

Mediteranska začimbna mešanica

Na drobno sesekljajte 100 g posušenih paradižnikov, 5 žličk posušenega origana in 5 žličk posušene bazilike. Stresite v terilnik oziroma možnar in dodajte 2 žlički posušenega česna, 1 žlico belih poprovih zrn in 1,5 žlice nezmlete morske soli. Vse skupaj dobro strite in shranite v steklenem kozarčku s pokrovom.

Paradižnikov kečap

Za eno steklenico:

Na 2 žlicah olja pražite po 1 sesekljano rdečo papriko, čebulo in strok česna. Dodajte 4 zrna pimenta, po 1 lovorjev list in klinček. Nato dodajte 800 g narezanega paradižnika, 2 vejici peteršilja, 4 žlice sladkorja, 1 žličko zmletih gorčičnih semen in 100 ml vinskega kisa ter pri visoki temperaturi kuhajte 30 minut.

Zatem paradižnik pretlačite skozi cedilo. Paradižnikovo kašo solite, poprajte, prelijte v steklenico in dobro zaprite.

Rok uporabe: približno 2 tedna.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord