Koprive - za boljšo prebavo

27. 4. 2014 Vir: Lisa

Na vrtovih še ni sveže zelenjave, narava pa že ponuja prvo zelenje, ki je bogato z vitamini.

Koprive lahko najdete v vrtovih, ob ograjah, na robovih jarkov, na odlagališčih in na ledini. Mlade vršičke nabiramo v neonesnaženih področjih od maja do avgusta. Pri nabiranju uporabite rokavice, saj listi zaradi histamina povzročijo pekoče in srbeče izpuščaje, ki po nekaj minutah izginejo.

Zdravilne lastnosti

  • Koprive že od nekdaj uporabljajo za čiščenje krvi in sečnih poti ter za pospeševanje prebave in izločanja seča.
  • Med drugim odpravlja tudi sečni pesek, znižuje krvni sladkor, blaži vnetja v telesu in pomaga pri revmatičnih bolečinah. Mladi listi so bogati z železom in kalcijem.

Liste koprive večinoma uporabljamo posušene za pripravo čajev, iz mladih listov pa lahko pripravimo okusne jedi. Dodajamo jih v zelenjavne juhe, pripravimo jih kot špinačo ali kuhano solato, odlične pa so tudi kot nadev v štrukljih ali palačinkah.

Jedi iz kopriv

Špinača iz kopriv

Približno 1 kg mladih kopriv operite in blanširajte v vreli vodi. Odcejene na drobno sesekljajte ali zmeljite. Segrejte 1 žlico olivnega olja ali masla, dodajte od 1 do 2 sesekljana stroka česna in na kratko popražite. Dodajte koprive in jih dušite 5 minut. Po okusu jih začinite s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreškom. Po želji jed izboljšajte s sladko ali kislo smetano.

Juha iz kopriv

Na 3 žlicah oljčnega olja popražite 1 sesekljano čebulo, 1 na kocke narezan krompir, 1 narezan korenček ter ½ pora. Prilijte vodo in zelenjavo skuhajte do mehkega. Dodajte 1 skodelico blanširanih in sesekljanih kopriv in pest ovsenih kosmičev ter zalijte z vodo. Juho prevrite in po okusu solite. Po želji jim primešajte še od 1 do 2 žlički kisle smetane.