Ne obremenjujmo gorskih reševalcev in medicinskega osebja – preverite, kaj lahko naredite

Ne obremenjujmo gorskih reševalcev in medicinskega osebja – preverite, kaj lahko naredite (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2020

Planinska zveza Slovenije še vedno poziva vse ljubitelje gora ...

V trenutnih razmerah se odpovejmo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajmo nepotrebnim tveganjem, ki bi lahko še dodatno obremenila gorske reševalce in medicinsko osebje.

Namesto tega se odločimo za lažje in manj obiskane poti v bližini doma in upoštevamo priporočila pristojnih.

Planinske koče so že do nadaljnjega zaprle svoja vrata, zdaj so zaprta tudi naravna plezališča in nekatere poti po vsej Sloveniji. 

Prav tako so zaprti plezalni centri in telovadnice, planinska zveza pa je pozvala tudi planinska društva, odseke in druge skrbnike plezališč, ki tega še niso storili, da začasno zaprejo naravna plezališča in tako pomagajo pri zajezitvi epidemije in tveganju nesreč.

"Z vso resnostjo moramo postaviti osebne cilje na stran in se držati omejitev gibanja, saj lahko le z odgovornim ravnanjem pripomoremo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče," poudarja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko in opozarja, naj spremljajo javne objave, saj se bo gibanje po vsej verjetnosti v prihodnjih dneh še bolj omejilo. 

Prav tako poudarja: "Vrag je vzel šalo! Vidimo, kaj se dogaja v tujini, kjer niso dovolj upoštevali omejitev, zato še enkrat pozivamo ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem." 

"Poleg tega obiskovalce gorskega sveta in nasploh narave prosimo, naj ob odgovornem ravnanju drug do drugega ne pozabijo na odgovoren odnos do narave in smeti ne puščajo pri zaprtih planinskih kočah ali na izhodiščih planinskih poti, ampak jih odnesejo domov in tam odložijo v ustrezne zabojnike."

Manca Ogrin | PZS

Pozivajo tudi gorski reševalci

Družbena omrežja so namreč še vedno polna aktualnih fotografij z gora, na katerih se turno smuča, gorsko kolesari, pleza ...

Zato gorski reševalci pozivajo še enkrat, da se za čas izredne situacije odpove vsem dejavnostim v gorskem svetu, kamor sodi tudi plezanje v plezališčih, ker je s tem povezano tveganje za poškodbe. 

V primeru poškodbe vam morda ne bodo mogli pomagati!

"Po navodilih v primeru poškodbe v gorah in suma na okuženost s koronavirusom (COVID-19) posadka helikopterja ne bo odobrila prevoza, gorski reševalci pa moramo v tem primeru postopati po posebnih predpisanih metodah, s čimer se podaljšata intervencijski čas do ponesrečenca in sam sistem reševanja, prav tako se moramo zavedati, da zdravstveni domovi obratujejo v posebnih pogojih," opozarja strokovni sodelavec PZS in inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi.

Dodaja še: "Težko razumem, da posamezniki tega ne razumejo, še težje pa, da nekateri toliko intenzivneje objavljajo na družbenih omrežjih, kaj počnejo, kje so bili – od plezanja v plezališčih, vzpona na Triglav, Raduho in še ne vem kam. To razumem kot spodbujanje množic k neodgovornosti in nepotrebnemu izpostavljanju ne le sebe, ampak predvsem tistih, ki bodo morali v primeru nesreče poskrbeti zanje, torej gorskih reševalcev, medicinskega osebja, gasilcev ..."

Knjižnica Planinske zveze Slovenije

Čas doma lahko izkoristimo tudi za pridobivanje planinskega znanja - ter se v Mali šoli planinstva na spletni strani PZS s pomočjo videovsebin naučimo planinske vozle ali kakšno drugo veščino za varnejši obisk gora.

Knjige Planinske založbe PZS je najti tudi v e-knjižnici in e-knjigarni Biblos.

Preverite še:

Pa tudi: Kako ravnati s kupljeno hrano, ko jo prinesemo iz trgovine

Manca Ogrin | PZS