Planinske koče so do nadaljnjega zaprte (+ poziv vsem alpinistom, turnim smučarjem, kolesarjem in ljubiteljem gora)

16. 3. 2020
Deli
Planinske koče so do nadaljnjega zaprte (+ poziv vsem alpinistom, turnim smučarjem, kolesarjem in ljubiteljem gora) (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Zaradi širjenja koronavirusa (SARS-CoV-2), ki povzroča bolezen COVID-19, so tudi planinske koče do nadaljnega zaprte.

Vlada RS je poostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, tako je 16. marca 2020 stopil v veljavo odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Sem se uvrščajo gostinske in nastanitvene dejavnosti, kar pomeni, da je prepoved obratovanja tudi za vse planinske koče, ki ostajajo zaprte do preklica.

O spremembi delovnega časa koče bodo javnost obveščali prek spletnih strani www.pzs.si.

Odsvetujejo se tudi aktivnosti v gorah

Ne izpostavljajte se po nepotrebnem.

Planinska zveza Slovenije vse planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje in kolesarje ter druge obiskovalce in ljubitelje gora poziva, naj se glede na trenutne razmere vsem aktivnostim v gorskem svetu odpovejo, razen lažjih sprehodov v bližini doma, brez obiskovanja zahtevnejših in obljudenih ciljev.
Prav tako odsvetuje vse skupne dolinske aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin.

"Za preprečitev širjenja novega koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma - gore nas bodo počakale, planinske koče pa so tudi do nadaljnjega zaprle svoja vrata.

Ne izpostavljajmo se po nepotrebnem v gorah, da ne bo to botrovalo nesrečam in še dodatni obremenjenosti tako reševalnega kot medicinskega osebja," so zapisali pri Planinski zvezi Slovenije.

Pozivu se pridružujejo zdravstveni delavci in gorska reševalna zveza

Profimedia

Zaposleni v slovenskih bolnišnicah so zaradi vse več virusnih okužb namreč vedno bolj obremenjeni, omejene pa so tudi materialne zmožnosti, kot na primer oskrba s krvjo

Prav tako Gorska reševalna zveza Slovenije odsvetuje dejavnosti na prostem, pri katerih je večja možnost poškodb, še posebej naj se ljudje izogibajo visokogorja, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne.

Vedeti je treba, da so v sedanji epidemiološki situaciji omejitve tudi pri gorskem reševanju.

Ob sumu na okužbo ponesrečenca s COVID-19 bodo piloti prevoz s helikopterjem zelo verjetno odklonili, gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost in reševanja se lahko precej zapletejo, saj v tej situaciji ni nič samoumevno.

Le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom, zato je še posebej pomembno, da vsi skupaj in vsak posameznik delujemo odgovorno in preventivno za skupno dobro.
Če ste obtičali doma ...

Preberite pa tudi: Informacije o koronavirusu, ki jim morate prenehati verjeti

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič