Koronavirus: kako pravilno očistiti telefon? (Covid-19 na steklu telefona preživi tudi 96 ur!)

Koronavirus: kako pravilno očistiti telefon? (Covid-19 na steklu telefona preživi tudi 96 ur!) (foto: profimedia) profimedia
21. 3. 2020

Verjetno besed o trenutno najbolj "popularnem" koronavirusu Covid-19 ni potrebno izgubljati. Večina primerov virusa Covid-19 je blagih, vseeno pa je najbolj zaskrbljujoče to, da virus potuje zelo hitro. 

Razloge za to gre iskati tudi v pametnih mobilnih telefonih, saj lahko virus Covid-19 na steklu vašega pametnega telefona preživi do kar 96 ur ali celo štiri dni na sobni temperaturi.

Te ocene temeljijo na podatkih, zbranih med izbruhom SARS-a leta 2003, ko je svetovna zdravstvena organizacija izvedla obsežno analizo. Oba virusa, torej SARS in Covid-19 pa sta genetsko gledano bratranca.

profimedia

Priporoča se oziroma dovoljuje uporabo 70 odstotnega alkohola (izopropanola) oziroma posebne dezinfekcijske robčke. Podjetje Apple priporoča tovrstno čiščenje na trdih površinah naprave, kot so ohišja, zasloni ali tipkovnice, izogibati pa se moramo notranjosti naprave ali katerekoli odprtine. Na ta način bi lahko še dodatno pripomogli k preprečevanju širjenja novega virusa.

Podjetje Apple je nova navodila za čiščenje njihovih naprav objavila na njegovi spletni strani. Ta so na voljo na spletni povezavi - kliknit tukaj.

Vir: Računalniške novice

Priporočamo: Pozimi pogrešate kolesarjenje? Potem vam je ta aktivnost pisana na kožo!