Kuhinja brez odpadkov – porabite vsa živila!

Kuhinja brez odpadkov – porabite vsa živila! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 12. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Tudi v Sloveniji imamo vse več zagovornikov gibanja Zero Waste.

Cilj: porabiti vsa živila in metati manj hrane v smeti. Začne se z zmanjševanjem plastičnih odpadkov, konča pa z manj zavrženimi živili. Glede na to, da še vedo zavržemo več kot 70 kg hrane na prebivalca na leto, je že skrajni čas, da se ozavestimo in naredimo nekaj dobrega zase in za planet.

Načrtno nakupovanje

Če boste dobro poznali svoje in družinske prehranjevalne navade, bo lažje sestaviti nakupovalni seznam živil, ki jih v družini dejansko pojeste. Natančno poglejte po omaricah in hladilniku: kaj se takoj prazni? Kaj vam ostaja? Ne pozabite: redno pregledujte, kaj ima najkrajši rok uporabe, in ta živila postavite v prvo vrsto omare oziroma hladilnika. Načrtujte tedenski jedilnik in načrtujte tudi dan, ko boste kuhali in jedli samo ostanke hrane.
Še posebej veliko zavržemo sadja in zelenjave. Ni treba, da vse, kar je obtolčeno ali pa malce nagnito, pristane v smeteh. Taka živila obrežite in jih uporabite.

Ideje za ljubitelje zelenjave

Krompirjevi olupki spadajo v smeti? Nikakor. In ne samo zato, ker je v njih največ hranilnih vrednosti. Ocvrti so namreč prava hrustljava alternativa ocvrtemu krompirčku. Tudi olupki korenja in drugih korenovk morajo dobiti svoje mesto na jedilniku: skuhajte jih, drobno pretlačite, dodajte lečo in malo moke in že imate zelenjavni burger. V smeti prav tako ne spada kocen brokolija ali cvetače. Drobno ga nastrgajte, popecite v pečici in že imate zelenjavni čips. Vam je ostal košček kolerabe ali bučke? Drobno ju sesekljajte in zavijte v tortiljo.

Za daljšo obstojnost

Če ostankov v nekem trenutku ne morete porabiti ali pa nimate časa, jih zamrznite. Koščke zelenjave lahko vsak dan stresete v posodico, ki jo imate v zamrzovalniku. Čez nekaj časa se bo nabralo toliko zelenjave, da boste skuhali jušno osnovo – osnovo za slastne omake.

Kaj pa sadje?

Tudi nagnito sadje lahko obrežete, mu dodate skuto in zmešate smuti. Papajina semena lahko posušite, jih zmeljete in dobite prvovrstni nadomestek popra!