Lotimo se celulita: naravno in dosledno

Lotimo se celulita: naravno in dosledno (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 3. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Vezivno tkivo obdaja naše telo kor nekakšna mreža.

Služi kot opora organom in mišicam in deluje kot nekakšen zaščitni sloj. Pozornost pa mu največkrat posvetimo šele, ko je oslabljeno. Struktura vezivnega tkiva je genetsko pogojena. Moški so lahko srečni, ker jim je že narava podarila močnejše vezivno tkivo – pri njih poteka mrežasto, pri ženskah pa navpično.

Za okrepitev pomaga le eno: redna telesna vadba. In seveda tudi prehrana. Preveč soli poskrbi, da se v vezivnem tkivu uskladišči voda, vdolbinice v koži pa so še bolje vidne. Negativne učinke ima tudi čezmerno uživanje sladkih jedi in napitkov, živil iz bele moke, mastnih jedi in alkohola. Kar nekaj pa je tudi živil, ki poskrbijo za elastičnost naše kože.

Brokoli

Vsebuje veliko vitamina C, ki je potreben za tvorjenje kolagena. Poleg tega vsebuje tudi veliko kalcija in karotena in zelo malo kalorij. Lahko ga skuhate ali podušite in pojeste kot zelenjavno prilogo ali juho.

Jagodičje

Mali sadeži vsebujejo veliko vitamina C, pa tudi folno kislino in snovi, ki pospešujejo prekrvavitev. Z vsebovanimi antioksidanti pomagajo tudi uravnotežiti inzulin in preprečujejo napade volčje lakote. Tudi limone so sijajne za regeneracijo kože.

Namig: dan začnite s kozarcem tople vode, v katero iztisnite sok polovice limone. To bo pospešilo presnovo in poskrbelo za jutranji odmerek svežine – za vas in vase vezivno tkivo.

Ovseni kosmiči

Vsebujejo veliko vitamina B1, selena, železa, fosforja in aminokisline L-arginin. Ta ima pozitiven učinek na našo kožo, izboljša prekrvavitev in podpira obnavljanje celic. Jutranji odmerek kosmičev lahko dopolnite s svežim sadjem in oreščki.

Oreščki

Vsebujejo vitamin E, ki ščiti in obnavlja celice, zdrave maščobe in L-karnitin. Te snovi spodbujajo energijsko presnovo, olajšujejo presnavljanje maščob in podpirajo nastajanje kolagena. Neslani mandlji, orehi ali indijski oreščki so idealni za prigrizek in zdrava alternativa sladkarijam. Toda, pozor: oreščki vsebujejo tudi veliko maščob. Uživajte jih v zmernih količinah.

Jajca

Jajca so bogata z beljakovinami in vsebujejo esencialni aminokislini lizin in polin, ki sta nujna za nastanek kolagena. Priprava jajc je nadvse preprosta, poskrbijo pa za zdravo raznolikost na jedilniku.

Losos

Osnovni gradnik obnove celic so beljakovine, ki jih najdemo predvsem v mastnih ribah, kot sta na primer losos ali slanik. Poleg tega vsebujejo tudi maščobne kisline omega 3, ki poskrbijo za boljšo prožnost naše kože. Lososa jejte vsaj dvakrat tedensko. Dober vir beljakovin je tudi puranje ali kokošje meso.

Peteršilj

Peteršilj razstruplja telo in podpira nastajanje kolagena v vezivnem tkivu. Dodatno vsebuje tudi veliko vitamina C in eterično olje eugenol, ki znižuje raven krvnega sladkorja.

Voda

Za prožno in trdno vezivno tkivo pa je odločilno tudi pitje tekočine. Idealno je popiti dva do tri litre vode dnevno. Telesu tako pomagate tudi odplaviti strupene snovi.

Kaj še priporočamo?

Več telovadite: Vsakršno gibanje je dobro za spodbujanje cirkulacije, a samo gibanje celulita ne bo odstranilo. Menjajte različne športe od teka do vaj za moč. Za lepe noge in roke je odlična vadba tudi pilates.

Bodite realni pri uporabi kreme: Masaža s proticelulitnimi kremami ali geli lahko zmanjša celulit za 20 odstotkov, preostalih 80 bo izginilo z zdravo prehrano in gibanjem. Vendar je masaža tudi odlična, zato si le kupite dobro kremo in se dosledno masirajte dvakrat na dan.

Hoja: Hoja spodbudi cirkulacijo limfe. Hodite eno uro na dan in naredite raztezalne vaje.

Izogibajte se jo-jo diet: Hitra izguba teže lahko še poslabša videz celulita, poslabša vaš metabolizem in funkcijo limfe.

Fotografije: Shutterstock