Nepogrešljiva zdravilna začimba, ki se najde v vsaki kuhinji: lajša vsaj 5 zdravstvenih tegob

29. 6. 2024
Deli
Lovor se najde tako rekoč v vsaki bolje založeni kuhinji, predvsem kot začimba, ki pride v poštev v kulinarične namene. (foto: Profimedia)
Profimedia

Lovor se najde tako rekoč v vsaki bolje založeni kuhinji, predvsem kot začimba, ki pride v poštev v kulinarične namene. Toda, ali ste vedeli, da ima lovor tudi številne zdravilne učinkovine? 

Sveži lovorjevi listi vsebujejo zdravilne vsebnosti, med katerimi so vitamini A, C in B, ki so bistveni za normalno delovanje hormonskega in živčnega sistema. Prav tako so polni mineralov, še zlasti, kalcija, železa, magnezija, cinka, selena in mangana.

Ne spreglejte:

Zdravilni učinek lovorja

Sodeč po številnih raziskavah ima eterično olje lovorja izjemne protiglivične in antiseptične lastnosti, kar pomaga pri zaščiti ran pred okužbami in preprečuje rast škodljivih bakterij. Na račun bogate sestavne vrednosti so lovor za zdravljenje številnih bolezni uporabljali že Grki in Rimljani, uporablja pa se tudi dandanes.

1. Lajša želodčne tegobe

Lovorjevi listi so lahko v pomoč pri težavah s presnovo, saj zmanjšujejo napenjanje. Prav tako pridejo v poštev pri želodčnih problemih, ker želodec umirijo in spodbudijo izločanje prebavnih sokov. V primeru, da se soočate s pomanjkanjem apetita, vam lahko pomaga čaj iz lovorja.

2. Pomoč pri boleznih dihal

Lovor je učinkovit v različnih sirupih in pripravkih. Pomaga pri bronhitisu, zoper močen kašelj in pri boleznih dihal. Pri tem je priporočljiva uporaba obkladkov, ki se pomočijo v vodo, v kateri so se predhodno kuhali lovorjevi listi.

3. Pomaga lajšati menstrualne krče

Nekoliko manj poznano je, da je lahko lovor v pomoč tudi pri spodbujanju redne in neboleče menstruacije. Koristi tudi pri zmanjšanju krčev in drugih težav v času menstruacije.

4. Pomirja živčnost in stres

Ena izmed prednosti uporabe lovorjevih listov je pomirjevalni učinek, ki ga nudi to zelišče. Lovor namreč znižuje raven stresnih hormonov v telesu, kar posledično pripomore k umirjenosti in sprostitvi.

5. Krepi imunski sistem

Lovorjevi listi so zaradi bogate vsebnosti vitaminov C, A in minerala cinka, pomembni pri ohranjanju močnega imunskega sistema. Vitamin A blagodejno vpliva na zdravo sluznico oči, nosu, ustnega predela, pljuč in prebavnega sistema, medtem, ko ima vitamin C antibakterijske in protivirusne lastnosti, kar krepi imuniteto.  

Sveži lovorjevi listi vsebujejo zdravilne vsebnosti, med katerimi so vitamini A, C in B, ki so bistveni za normalno delovanje hormonskega in živčnega sistema.

Sveži lovorjevi listi vsebujejo zdravilne vsebnosti, med katerimi so vitamini A, C in B, ki so bistveni za normalno delovanje hormonskega in živčnega sistema.

Profimedia

Kako uporabiti lovor v različne namene?

Pripravite si lahko lovorjev čaj, za katerega potrebujete 1 svež ali posušen nasekljan lovorov list, ki ga prelijete z 2 dl vrele vode. Skodelico pokrijte in pustite stati pol ure, nato pa precedite. Pijte eno do dve skodelici na dan, najbolje pred obroki.  

Lovorjeve liste uporabite tudi za zeliščne kopeli. Za kopel je potrebno približno 20 sesekljanih lovorjevih listov, ki jih je potrebno skuhati v 5 litrih vode. Posodo nato pokrijete in pustite stati eno uro, nato pa zlijete v kad in uživajte v prijetni sprostitvi.  

Vir: krstarica.com

Preberite še: