Maščobe, ki so dobre za zdravje

Maščobe, ki so dobre za zdravje (foto: profimedia) profimedia
21. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Najpopularnejši miti o maščobah in katera živila zgolj zaradi tega ni potrebno izločati.

Goveji steak

Če je iz goveda iz proste reje, vsebuje veliko maščobnih kislin omega 3. Če torej ne jeste radi rib, boste ustrezen odmerek dobili tudi z mesom. Povprečna porcija lahko poskrbi tudi za dnevno pokritje vitamina B12 in s tem za energijo, močno živčevje in dobro krvno sliko. Pa tudi za veliko železa in cinka.

Kokošje jajce

Rumenjak vsebuje veliko lecitina. Ta ščiti jetra in sluznico debelega črevesja ter lepo obnavlja celice. Poleg tega izboljšuje koncentracijo. S holesterolom, esencialnimi maščobnimi kislinami, vitamini in mineralnimi snovmi jajce našemu telesu da vse, kar potrebuje za rast. Eno do dve jajci dnevno ne povišata vrednosti holesterola in sta odličen zajtrk in dietna hrana, saj njegove beljakovine dobro nasitijo.

Gosja pečenka

Nič več se ne bojte hrustljave kože in bogate omake: gosja maščoba vsebuje več oljne kisline kot olive in ščiti pred arteriosklerozo. Meso vsebuje tudi veliko vitamina C in veliko niacina (vitamin B3). Ta popravi poškodovane živčne celice in izboljša kožo. Ob goski se odrecite krompirju in zraven pojejte veliko rdečega zelja.

Kokosovo olje

Ta maščoba vsebuje veliko maščobnih kislin, ki ščitijo pred demenco in alzheimerjevo boleznijo. Vsebuje tudi lavrinsko kislino, ki deluje antibakterijsko, denimo pri kariesu in je zelo primerno za prežvekovanje olja (zjutraj 20 minut).

Maslo

Maslo je hiter, dobro prebavljiv vir energije. Njegove maščobe ne povišajo krvne vrednosti tako hitro kot repično ali oljčno olje. Maslo vsebuje veliko naravnih vitaminov A, D in E. Ta krepi vid. Telo ga potrebuje tudi, da lahko absorbira vitamine iz denimo korenja. 20 do 30 g masla na dan po mnenju strokovnjakov prav nič ne škodi zdravju.

Semena chia

Vitaminska bomba je že pri Aztekih veljala za čudežno sredstvo in tudi pri nas je vse bolj popularna. Ta semena delujejo antioksidativno, ščitijo pred negativnimi vplivi okolja, preprečujejo srčne bolezni in poskrbijo za energijski vnos. Gre za najbogatejši vir maščobnih kislin omega 3 in vlaknin. Uporabite jih lahko v solatah, juhah, narastkih in kolačih.

'Neprebojna' kava

Najnovejši modni trend pri menedžerjih, športnikih in tistih, ki želijo shujšati, je črna kava z žlico kokosovega olja in masla. Če jo popijete zjutraj, naj bi vas za ves dan oskrbela z energijo in koncentracijo. Ker je prava kalorijska bomba, za dolgo nasiti. Če ne marate maščobnih delcev, jo lahko tudi pretlačite s paličnim mešalnikom.