Menstrualna skodelica ali tampon – kaj je bolje?

Menstrualna skodelica ali tampon – kaj je bolje? (foto: shutterstock) shutterstock
4. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Čedalje več žensk med menstruacijo ne poseže več po tamponih, temveč raje po menstrualni skodelici.

Še niste nikoli slišali zanjo? Ima namreč kar nekaj dobrih plati.

Menstruacija – že beseda je včasih slišati kot nekaj neprijetnega. Za mnogo žensk so dnevi, ko je na obisku ta 'teta', prava nadloga. V zadnjem času pa še kar naprej poslušamo, kako škodljivi so tamponi in vložki, pobeljeni s kemikalijo dioksin. Povezujejo jo celo s pojavom endometrioze. Zato vse več žensk prisega na menstrualno skodelico.

Obstaja sicer že od leta 1937, vendar se do današnjih dni ni uveljavila med širokimi množicami. Uporaba je zelo preprosta: med menstruacijo si jo enostavno vstavimo v nožnico, kjer za veliko ur prestreže krvavitev. Večina žensk pravi, da jo je treba splakniti z vodo le enkrat dnevno.

Če se poigravate z mislijo, da bi jo preizkusili, vam pomagamo z nekaj prednostmi in slabostmi:

Še naprej uporabljajte vložke ali tampone, če:

  • se nikakor ne želite dotikati svoje krvi. Menstrualno skodelico je namreč treba izprazniti in čiščenje terja nekoliko več časa.
  • se nimate namena ukvarjati z učenjem uporabe, kajti na začetku je ta nekoliko zamudna.
  • imate vstavljeno spiralo – nekatere ženske imajo neprijeten občutek, da bi jo lahko menstrualna skodelica poškodovala.

Poskusite z menstrualno skodelico, če:

  • imate težave s suho nožnico, kajti tamponi to težavo le še poslabšajo in povečajo verjetnost poškodovanja flore nožnice in razmnoževanja nožničnih glivic.
  • imate še posebej močno menstruacijo. Menstrualna skodelica lahko prestreže do 30 ml krvi, še tako velik tampon pa le 15 do največ 18 ml.
  • se vam zdijo tamponi in vložki predragi. Na leto namreč za te izdelke namenimo tudi po 100 evrov. Menstruacijska skodelica stane med 20 in 30 evri in je enkratna investicija. Po menstruaciji jo enostavno sperete v vroči vodi, medicinski silikon pa je obstojen tudi do 10 let.
  • iščete okolju prijaznejšo alternativo tamponom in vložkom. Ženska v povprečju porabi tudi do 12000 tamponov v svojem življenju – kar je kar velik kup smeti. Poleg tega uporaba menstrualnih skodelic prihrani porabo vode, ki je potrebna za izdelavo bombažnih tamponov in vložkov.
  • če bi radi šli v savno ali na plavanje tudi med menstruacijo, kajti skodelica ne posrka nobene vode in tudi nima izdajalskih nitk.