Mleko in mlečni izdelki spadajo med osnovne skupine živil, ki naj bi jih ljudje uživali vsak dan.
Kot tako je mleko zlasti pomemben vir visokovrednih mlečnih beljakovin in kalcija, saj v litru mleka najdemo toliko beljakovin kot v štirih kokošjih jajcih, s kozarcem (250 ml) mleka ali jogurta pa zadostimo skoraj polovici dnevnih potreb po kalciju.
Znanstvene raziskave še vedno potrjujejo, da je mleko najpopolnejša hrana, saj vsebuje esencialne (nujno potrebne) aminokisline (te so del beljakovin), esencialne maščobne kisline (te so del različnih vrst maščobe), nepogrešljiva kalcij in magnezij v najboljši obliki za presnovo, pa tudi fosfor, kalij, vitamine A, D in še druge sestavine, ki so potrebne za uravnoteženo rast, razvoj in delovanje človeškega telesa.
Po navedbah GIZ mlekarstva s snovmi, ki jih najdemo v pol litra mleka, zagotovimo:
• 60 % dnevnih potreb po kalciju.
• 20 % dnevnih potreb po vitaminu A.
• 30 % dnevnih potreb po vitaminu B2 in 15 % po vitaminu B1.
• 12 % dnevnih potreb po vitaminu C.
Pod evropskim povprečjem
V primerjavi z evropskim povprečjem smo Slovenci po količini porabe mleka in mlečnih izdelkov pod evropskim povprečjem. Po podatkih Kmetijskega inštituta RS in GIZ mlekarstva (Gospodarsko interesno združenje mlekarstva Slovenije) prebivalec Slovenije na leto povprečno porabi 51 l mleka, 18 kg jogurta, 15 kg sira in skute ter kilogram masla.
Za primerjavo: na Finskem popijejo okrog 180 l mleka in mlečnih napitkov, pojedo 19 kg sirov in 5 kg masla letno, naši sosedi Avstrijci pa popijejo približno 80 l mleka in mlečnih napitkov ter pojedo 19 kg sirov in 4 kg masla letno.
Prof. dr. Irena Rogelj, vodja inštituta za mlekarstvo in probiotike na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, pravi, da je mleko zakladnica hranil, ki izgrajujejo in obnavljajo človeški organizem, mu dajejo energijo in uravnavajo njegove funkcije: "Precej skromen opis tega pomembnega živila je, da vsebuje lahko prebavljive beljakovine z uravnoteženo aminokislinsko sestavo, maščobo, mlečni sladkor (laktozo), vitamine in minerale, s poudarkom na kalciju (Ca). Zdaj že vemo, da je njegova posebnost izvrstna kombinacija naštetih hranil, dodatna vrednost pa prisotnost snovi, ki delujejo protimikrobno, protivirusno, antioksidativno, ki ugodno učinkujejo na imunski sistem, znižujejo krvni tlak in na različne načine uravnavajo procese prebave. Mleko zato pogosto imenujemo najbolj popolno osnovno živilo."
Slovenske statistike
Po podatkih Statističnega urada RS se z govedorejo v Sloveniji ukvarja okrog 36 tisoč kmetov (2010), ki imajo skupaj več kot 460 tisoč glav goveda. Približno 111 tisoč je krav molznic (2012).
Kašna pogača z rozinami
Sestavine
• 200 g prosene kaše
• 150 g rozin
• 7 dl mleka s 3,5 % m. m.
• 80 g surovega masla
• 2 jajci
• 160 g sladkorja
• limonina lupinica
• mleti cimet
• vaniljev sladkor
• maščoba za model
• ostra moka za model
• sol
Recept
Mleko zavremo, dodamo polovico sladkorja, vaniljev sladkor, ščepec soli in oprano proseno kašo. Ko se kaša zgosti, dodamo rozine in jo razgrnemo na ploščo, da se hitreje ohladi. Rumenjake s 40 g sladkorja penasto umešamo, primešamo kaši, dodamo limonino lupinico, cimet, na koncu dodamo še trd sneg iz beljakov in preostalega sladkorja, rahlo premešamo, stresemo v namazan in z ostro moko obsut pekač, pečemo 30 minut pri 175 °C.
Postrežemo mlačno, potresemo s sladkorjem v prahu.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?