Morda imate krvni strdek, pa tega sploh ne veste!

Morda imate krvni strdek, pa tega sploh ne veste! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2022

O krvnih strdkih morda ne veste veliko, vendar se pojavijo precej pogosto, zato morate poznati simptome. 

Ženske ste bile o strdkih morda podučene s strani ginekologa, če ste se odločile za jemanje kontracepcijskih tablet. Kakorkoli pa bi vsak moral poznati vsaj osnovne simptome, saj se lahko zgodi, da imate strdek pa tega sploh ne opazite. 

Krvni strdki se lahko pojavijo tako pri moških kot pri ženskah. Če se v telesu ne morejo razgraditi, so lahko zelo nevarni in povzročijo smrt. Zato je še toliko bolj pomembno, da prepoznate znake in se pravočasno odzovete ter zmanjšate posledice. Tveganje za pojav strdka se poveča s kajenjem, visokim krvnim tlakom in z nekaterimi zdravili. 

Najpogosteje se krvni strdek nahaja v nogah in preprečuje kroženje kisika do tkiva. Kadar tkivo ni prizadeto, strdki lahko ostanejo neopaženi, najbolj nevarni pa so tisti, ki ne povzročajo nobenih simtpomov, lahko pa pripeljejo do zapletov v možganih in pljučih. 

Simptom, ki bi ga spregledali: zasoplost ali omotica

Verjetno bi oboje pripisali utrujenost ali kateremu drugemu zdravstvenemu stanju, vendar sta lahko pokazatelja krvnega strdka. Pojavijo se lahko

  • utrujenost,
  • potenje,
  • omotica ali
  • težko dihanje,

vendar vas verjetno po napornih fizičnih delih to ne bo preveč skrbelo. Pozorni pa postanite, kadar se vse našteto pojavi, ko ste mirni ali opravljate lažje dejavnosti. Strdek v pljučih na primer preprečuje vstop kisika v kri, kar je lahko usodno, če niste deležni takojšnje zdravstvene pomoči. 

Oteklina, bolečina ali sprememba barve kože

Če ne poznate simptomov, ki kažejo na strdek, boste obarvanost kože spregledali ali jo pripisali tistemu udarcu v omarico, čeprav ni bil tako hud, da bi se prikazala modrica. Vendar je to lahko pokazatelj strdka, ki je nastal globlje pod kožo in preprečuje tkivu oskrbovanje s krvjo. 

Če na specifičnem delu telesa občutite bolečino, toploto, oteklino ali rdečico, se odpravite do svojega zdravnika. Pohitite, saj lahko vse to privede do hujših zdravstvenih težav. 

Slabost, težave z vidom in govorom 

To se zgodi predvsem, če se strdek pojavi v možganih, kar se lahko zgodi tudi po poškodbah glave. Kot že omenjeno, strdek preprečuje, da bi kri prišla do določenega dela telesa (možganov) in prinesla kisik, zato lahko postanete zmedeni in omotični ter imate težave z govorom in vidom. Če začutite kaj takšnega, se hitro odpravite po pomoč, oziroma nekoga prosite, da vas spremlja, če sami niste sposobni hoditi in govoriti.