Možgani imajo radi druženje in šport

3. 4. 2012

Ukvarjanje s športom, četudi zgolj in popolnoma amatersko, čudežno vpliva na duševno zdravje, saj nas oskrbuje s hormoni sreče – endorfini in enkefalini – ki po vadbi za nekaj ur izboljšajo razpoloženje in omilijo depresijo ali občutke tesnobe.

Telesna rekreacija ugodno vpliva na um, saj pospešuje prekrvavitev možganov in proizvodnjo hormonov, ki krepijo možganske funkcije, od učenja in razsojanja do razpoloženja.

Telovadba odganja stres, saj zavira izločanje stresnih hormonov in spodbuja izločanje testosterona (tudi pri ženskah, le da v manjši količini), ki krepi libido. Če niste ravno športni tip človeka, bo dovolj tudi 40 minut hitre hoje na dan.

Učinki druženja z ljudmi, ki jih imamo radi, so podobni učinkom neurobičnih vaj. Situacije med ljudmi so pogosto nepredvidljive, zato spet in spet možgane spodbujajo k prilagajanju novim okoliščinam. Večina ljudi ima močno potrebo po medčloveških odnosih in če teh ni, delovanje uma začne slabeti.

Raziskave so pokazale, da se ljudje z dejavnim družbenim življenjem na čustveni ravni bolje počutijo in jasneje razmišljajo. Negujte torej odnose s prijatelji in z družino ter odkrivajte priložnosti za spoznavanje novih ljudi.

Možgani nazadnje potrebujejo še gorivo, ki jim ga zagotovi prehrana. Za odlično duševno zdravje strokovnjaki priporočajo hrano z veliko vitamina B, predvsem B9 in B 12, magnezija, cinka, omega-3 maščobnih kislin, lanenega olja, triptofana in sestavljenih ogljikovih hidratov.

Duševni trening, telovadba, druženje in prehrana so štiri tehnike, s katerimi ne boste le upočasnili staranja uma, temveč njegovo delovanje izboljšali tako v mladosti kot v poznejših letih. Najbolje od vsega pa je, da je vsaka od naštetih tehnik vsakomur vsak dan na voljo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri