Naj vas naravni pomočniki zazibajo v spanec

Naj vas naravni pomočniki zazibajo v spanec (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Zagotovo ima vsak od nas za seboj kar nekaj neprespanih noči. In bolj kot nas skrbi, zakaj ne moremo spati, težje se spopadamo z zares neprijetno težavo. Tablete so lahko le začasna rešitev, zlasti če gremo skozi kakšno travmatično obdobje. Veliko bolje je, da si pomagamo z naravnimi pomočniki.

Moteno spanje in nespečnost sta po navadi posledica depresije, stresa in anksioznosti. Možgani se ne želijo umiriti in izklopiti ter nas v miru pustiti spati vsaj dobrih šest ur, da bi se odpočili. A lahko jim malo pomagamo.

Baldrijan

Baldrijan vsebuje alkaloide, eterično olje, valepotriate in seskviterpene. Deluje sproščujoče in je odlično sredstvo proti nespečnosti. Njegov uspavalni učinek so potrdile klinične študije, izvedene na 12.000 bolnikih.

Čaj ali tinktura delujeta blago pomirjujoče pri nervozi, razburjenosti, živčno pogojenih bolečinah v želodcu in črevesju, srčni nervozi, strahu in splošni napetosti ter pri težavah v menopavzi.

Baldrijan je eden od najpomembnejših fitoterapevtov. Pomaga nam prenašati stres, jezo, razburjenost in žalost. Z njegovo pomočjo umirimo takšne občutke in preprečimo bolezni, ki nastajajo zaradi takšnih čustvenih stanj.

Spalna blazina z baldrijanom

Platneno vrečko napolnite z zelišči (50 g hmeljevih storžkov, 50 g zeli šentjanževke, 30 g cvetov sivke, 30 g korenine baldrijana) in jo položite zvečer pod glavo.

Namesto blazinice si lahko v spalnici pomagate z izparilnikom, v katerega nakapljate nekaj kapljic baldrijanovega eteričnega olja. Delovanje eteričnega olja je močnejše kot delovanje blazinice, zato ne pretiravajte.

Mlečni napitek z bananami

Naredimo si napitek iz mleka, sirotkinih beljakovin v prahu in banane. V to lahko zamešamo tudi avokado.

Podoben učinek bi dosegli s čokolado, ampak stranski učinek uživanja čokolade so še odvečni kilogrami. Pri prej omenjenem napitku pa teh ne bo.

Vedeti je treba, da v praksi ni dobro uživati večerje, bogate samo s proteini oziroma beljakovinami (meso), saj se bo ožilje tedaj zožilo zaradi povečane prebave in presnove. S tem se dvigne krvni tlak. Za dober spanec pa se mora ta nekoliko znižati.

Zdravilna špajka

Gre za eno od najpogostejših zdravil za nespečnost. Številne raziskave so pokazale, da zdravilna špajka izboljša spanec ter skrajša čas, ki ga potrebujemo, da zaspimo. Najbolj učinkovita je, če jo jemljemo dlje časa. Zdravilna špajka pa na približno 10 odstotkov ljudi namesto pomirjajoče deluje poživljajoče, zato bodite pozorni, da ne bo na vas delovala prav nasprotno, kot bi želeli.

Magnezij

Magnezij igra pri nespečnosti veliko vlogo, zlasti pri ženskah v menopavzi. Naj ga bo dovolj! Lahko si pomagate še z ašvagando, aminokislino 5-HTP ali melatoninom (tablete, krema). Za tvorbo lastnega melatonina pa poskrbite tako, da ste podnevi na sončni svetlobi, ponoči pa spite v popolni temi. Če greste na stranišče, naredite kar koli, samo ne prižigajte luči! Takoj ko boste prižgali luč, se za tisto noč lahko kar poslovite od proizvodnje pomočnika za spanje, antioksidanta, ki je eliksir življenja – melatonina!

Dodatki za mirno noč

  • Eterična olja: sivka, melisa, kamilica ...
  • Čaji: melisa, kamilica, korenina baldrijana, sivka, lipa, hmelj, rman ...
  • Začimbe (lahko tudi kot čaj): majaron, origano, koper, timijan, janež ...

Ali ste vedeli ...

V modernem svetu ima težave s spanjem zelo veliko ljudi. V Združenih državah Amerike in Evropi se menda že vsak tretji srečuje z nezmožnostjo, da bi zaspal pol ure po tistem, ko je legel v posteljo, kar je nekakšno merilo za določanje težav s spancem.

Na tako velik obseg nespečnega prebivalstva sta opozorili dve ločeni in obsežni raziskavi, ki pa sta ugotovili skoraj enake rezultate. Polovica vseh nespečnosti naj bi bila posledica psiholoških stanj.

Poskusite še:

In si poglejte VIDEO: Neverjetno, kaj vse se dogaja v našem telesu, če ne spimo dovolj