Najboljša zdravila za moške

28. 10. 2004

Na desetine zdravil v prosti prodaji kar tekmuje za mesto v vaši domači lekarni. Vendar (jih) le peščica ponuja to, kar resnično potrebujeteSrečko Dobrecovič.

Srbi me na mestu, ki ga raje ne bi nikomur omenil.

Niti svojemu zdravniku, niti svoji ženi in prav gotovo ne nekomu, ki mi bo pravkar segel v roko. Veliko raje bi v lekarni anonimno pregledal vsa zdravila proti srbežu in opravil z njim že danes. Poskusil bom s hidrokortizonsko kremo (Lergin®, Lek). Morda pa je vseeno boljši difenilhidramin, ali propilen glikol (hm, toda to kemikalijo mi mora predpisati zdravnik in šele nato mi jo izdajo v lekarni), ali aloa barbadenzis, ali pa ovsena kaša. Ovsena kaša? Ja, vzel bom kar tisto v zeleni vrečki.

Gotovo ste že kdaj ob zoprni zbadajoči bolečini pohiteli v lekarno, da bi si olajšali muke, toda potem vas je tam zbegala široka izbira zdravil. Storiš to, kar bi storil vsakdo, ki mora odgovoriti na vprašanja, za katera se ni učil: ugibaš. Uganil sem napačno. Za par tisočakov sem si priskrbel občutek, podoben meduzi v spodnjicah, in še vedno se praskam.

V čem je težava? Najboljša zdravila so neuporabna, če jih nikoli ne najdemo. Zato smo poiskali pomoč strokovnjakov, ki vedo, kaj za vraga je v številnih zdravilih brez recepta, ki so naprodaj v Sloveniji. Ko smo povedali, da imamo vneto žrelo, so odgovorili “ostani pri tem”. Ko smo se dotaknili “neomenjenega srbeža”, se niso obotavljali: “Izogibaj se zelene vrečke. ” In tako dalje, dokler nismo imeli vsega. Katero zdravilo izbrati, je še vedno vprašanje, vendar imate zdaj vsaj ključ do odgovora.

Alergije (kihanje, solzne oči)

Najprej spodite mačko iz svojega naročja, nato pobašite zdravilo proti alergiji, ki vsebuje antihistaminik loratadin (Flonidan®, Lek; Rinolan®, Pliva). Pomagal vam bo posušiti solzne oči in ustaviti kihanje, ne da bi vas uspaval. Če vas zaspanost ne muči, uporabite difenilhidramin; je najučinkovitejša sestavina za lajšanje simptomov alergije. Vendar pa, kot pravi dr. Paul Doering z univerze na Floridi, kemično povzroča največjo stopnjo zaspanosti.

Poiščite znamko: Letizen S (Krka), Flonidan (Lek) 1

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Če imate tudi z alergijo povzročen glavobol, vzemite raje še zdravilo proti glavobolu (kar bi normalno vzeli), ne pa zdravila proti alergiji, ki že vsebuje protibolečinsko zdravilo. “Bolje boste prilagodili količino protibolečinskega zdravila svojim potrebam, ” pravi dr. Doering.

Atletsko stopalo (glivične okužbe)

Uničite srbež z zdravilom, ki vsebuje terbenafin. Avstralski razi-skovalci so ugotovili, da se je pri 85 odstotkih ljudi, ki so uporabljali terbenafin, “atletsko stopalo” pozdravilo v enem tednu in pri 56 odstotkih tistih, ki so uporabljali klotrimazol, drugo proti-glivično sredstvo. Če okužba traja več kot tri tedne, vprašajte svojega zdravnika za močnejšo, oralno obliko terbenafina.

Poiščite znamko: dermalno pršilo Lamisil (Novartis Pharma) 2

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Lamisil je trenutno edini proizvod, ki vsebuje terbenafin, vendar je drag kot žafran. 30 ml plastenka s pršilom (2085 SIT) vas bo stala nekaj več kot dve tubi (15 g) kreme (947 SIT).

Zaprtje

Časi ricinusovega olja so morda res mimo, ko pa ne gre, je vsaka pomoč dobrodošla. Stimulativni laksativi (odvajala) ne izpraznijo samo današnjega blata, ampak delujejo tako učinkovito, da izpraznijo tudi jutrišnje. “Naslednji dan ne boste čutili potrebe in boste posledično mislili, da ste še vedno zaprti in da potrebujete dodaten laksativ, ” pravi dr. Steven Pray z univerze v Oklahomi. Zdravilo, ki pomaga, je sredstvo za mehčanje blata, ki v črevesu veže več vode

na suho snov in tako olajša prehod.

Poiščite znamko: sirup Prorektal (Belupo), generik laktuloza 3

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Če laktuloza ne premakne stvari, popijte nekaj vročega, 30 minut preden stopite na stran; to bi moralo pomagati vašemu črevesu, da se izprazni.

Kašelj (suh, konjski)

Dve sestavini lahko umirita kašelj: kodein in butamirat. Kodein je učinkovitejši, vendar potencialno lahko povzroči odvisnost in je samo na zdravniški recept. Zato ostanimo pri butamiratu – 24 mg vsakih 6 do 8 ur. “Učinek prvega odmerka butamirata bi se moral pokazati že pol ure po zaužitju, ne glede na to, v kakšni obliki ste ga zaužili, ” pravi dr. Peter Casano, otoralingolog z univerze v Misisipiju.

Pripravki za lajšanje kašlja z mentolom kot glavno učinkovino imajo blag učinek na bolečino – niso zaviralci kašlja.

Poiščite znamko: Panatus (Krka), trpotčev sirup Herbion (Krka), Sinecod (Novartis Consumer Health) 4

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Če imate kongestijo (to je medicinski izraz za povečano zadrževanje krvi v krvnih žilah organa ali tkiva) prsnega koša, bo butamirat deloval proti vašemu telesu, ki se bo trudilo izkašljati sluz. Uporabite proizvod, ki vsebuje butamirat in karbocistein (glej spodaj) samo takrat, ko imate kongestijo prsnega koša in zaradi kašlja ne morete zaspati.

Kašelj (z izločkom)

Pozabite na zaviralce kašlja in sezite po pospeševalcih ali ekspektorantih, če se izrazimo učeno. Karbocistein (in podobni učinkovini: acetilcistein, bromheksin) pomaga raztopiti in sprostiti sluz, ki se je nabrala znotraj vaših pljuč, da jo laže izkašljate. “Vzamete lahko do 750 mg vsakih 8 ur, ” pravi dr. Casano. Ko sluzi ne bo več, bo tudi kašelj izginil.

Poiščite znamko: sirup Fenorin (Lek), jegličev sirup Herbion (Krka) 5

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Med odmerki karbocisteina popijte čim več vode. S pitjem vode boste zdravilu še dodatno pomagali raztopiti sluz in odpraviti kongestijo.

Vreznine in praske

V Sloveniji so vsi antibiotiki na recept! Razen če je vaša vreznina tako velika, da potrebuje povoj, jo pozdravite z mazilom, ki vsebuje antibiotike za lokalno zdravljenje: polimiksin in bacitracin. “Antibiotično mazilo ubija bakterije, ki bi lahko motile rast celic, potrebnih za celjenje rane, ” pravi dr. Scott Plantz, urgentni zdravnik. Priporoča nanos mazila do trikrat na dan; to bo preprečilo nastanek kraste in posledično slabšo zacelitev.

Poiščite znamko: generiki, mazilo Bivacyn (Lek) – na recept!

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Kar je več, ni nujno tudi bolje, zato ne mislite, da so mazila s tremi antibiotiki boljša od tistih z dvema. Polimiksin in bacitracin že poskrbita za vse bakterije, dodatni antibiotik neomicin pa lahko včasih povzroča tudi alergije.

Prhljaj

Niso samo ženske tiste, ki dobijo glivične okužbe – snežni metež na vaši glavi je znak, da jo imate tudi vi. “Menijo, da bo zmanjšanje števila kvasovk na koži vaše glave ublažilo reakcijo, ” pravi dr. John Romano, profesor dermatologije. Priporoča, da si bučo umijete s šamponom proti prhljaju z dodanim ketokonazolom. “Ketokonazol je učinkovit antimikotik in uniči tudi kvasovke. ”

Poiščite znamko: Oronazol (Jannsen) 6

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Poskusite predšamponiranje z medom, naravnim protiglivičnim zdravilom. V raziskavi, objavljeni v European Journal of Medical Research, so tisti, ki so si vsak dan oprali lase z medom (raztopljenim v topli vodi), odpravili prhljaj v petih tednih.

Driska

Za to neprijetno težavo je kriva akutna okužba v črevesju, ki povzroči hitro izločanje vode. In ker je najbližji izhod zadnjica, se to kaže v obliki driske. Ker je večina zdravil proti driski na zdravniški recept, je pri blažjih oblikah možno uporabiti zdravila za samozdravljenje, ki delujejo tako, da obnovijo črevesno floro. S tem se lahko izognete tudi nasprotnemu učinku, kot je zaprtje.

Poiščite znamko: Linex (Lek) 7

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Pri takšnih težavah je pametno, da prenehate piti gazirane pijače, predvsem sladkane, saj iz vašega telesa odplavijo še tisto malenkost elektrolitov, ki so ostali v njem.

Vročina

Če se vam telo počasi kuha na 38, 9 °C, vzemite 500 mg paracetamola; temperatura bi se morala znižati za 1 do 2 stopinji. Želodec ga bolje prenaša kot aspirin (v resnici acetilsalicilno kislino, kar je Aspirin, Bayer Pharma), ibuprofen in naproksen in bo manj verjetno navzkrižno deloval z drugimi zdravili proti prehladu in gripi.

Če paracetamol po štirih urah ne zniža živega srebra v termometru, poskusite z 200 mg odmerkom ibuprofena. “Ker se nekateri ljudje bolje odzivajo na nekatera zdravila kot na druga, je verjetnost, da boste z zamenjanim odmerkom zbili temperaturo, večja, ” pravi dr. Pray. Še vedno brez učinka? Obiščite zdravnika.

Poiščite znamko: Panadol (pred. SmithKline Beecham, SmithKline Beecham Cons. ), tablete in suspenzija Daleron C (Krka) 8, Lekadol (Lek) 9

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Na univerzi v ameriškem Marylandu so v raziskavi odkrili, da paracetamol in aspirin lahko celo podaljšata trajanje prehlada za dan ali dva. Raziskave še potekajo, v tem času pa, če mislite, da je vaša vročina posledica prehlada, jo poskušajte znižati samo z ibruprofenom in inaproksenom.

Vetrovi

Ko boste naslednjič hoteli “spustiti golobčka”, vzemite zdravilo proti vetrovom, ki vsebuje dimetikon kot glavno sestavino. Čeprav ne bo odpravil zračnih mehurčkov, ujetih v črevesu, pa bo pospešil njihovo telesno presnovo – brez stranskih učinkov.

“Dimetikon je varno in benigno zdravilo v primerjavi z ogljem in drugimi zdravili v prosti prodaji, ki lahko zmanjšajo absorpcijo nekaterih antibiotikov in antidepresivov ter lahko povzročijo črevesno zaporo in dehidracijo, ” pravi dr. Eli Ehrenpreis, gastroenterolog. Vzemite 1 do 2 tableti med jedjo, lahko tudi pred spanjem.

Poiščite znamko: žvečljive tablete Sab simplex (Pfizer, Goedecke AG/Parke Davis) 0

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Da se obvarujete plinske bombe, se boste morali poleg stročnic odreči še nekaterim stvarem. Sladkor, čokolada in bomboni, vas lahko detonirajo. Bakterije, ki se hranijo s temi ogljikovimi hidrati, tvorijo celo 80 do 90 odstotkov rektalnega plina.

Splošne bolečine

Diverin, Bonifen – oba sta lastniški imeni za ibuprofen, najboljše zdravilo v prosti prodaji za bolečino, združeno z otekanjem in vnetjem (predvsem manjši artritisi, mišični zvini, manjši kirurški posegi). Po navedbah najnovejše raziskave, objavljene v Journal of Rheumatology, je pri bolnikih z osteoartritisom učinek ibuprofena še enkrat boljši od paracetamola. Začnite z 200 mg na 6 ur, in če ne pomaga, povečajte odmerek na 400 mg.

Poiščite znamko: tablete Ibuprofen (400 mg, Belupo), obložene tablete Ibuprofen (200 mg, Lek), obložene tablete Solpaflex (GlaxoSmithKline Export), Nalgesin S, Bonifen in Daleron (Krka) ter dražeji Diverin (Lek) 6

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Filmsko obložena tableta Bonifen omogoča dolgotrajnejše in enakomernejše odpravljanje bolečine, kar zagotavlja poseben film za nadzorovano sproščanje.

Glavobol

Kaj nam je pomagalo zadnjič? Če se prav spomnim, je bil to paracetamol. Pa ibuprofen? Tudi prav. “Učinkovitost analgetikov pri odpravljanju glavobola je od posameznika do posameznika različna, ” pravi dr. Pray. Če se vam dozdeva, da so vsi enako neučinkoviti, potem poskusite analgetik, ki vsebuje še kofein (npr. Panadol EKSTRA in podobne), ali pa tableto poplaknite s skodelico kave ali večjim kozarcem ohlajenega čaja.

V raziskavi, objavljeni v Clinical Pharmacology and Therapeutics, je kar 80 odstotkov preiskovancem z glavobolom, ki so vzeli ibuprofen in kofein hkrati, glavobol znatno popustil v primerjavi s 67 odstotki tistih, ki so vzeli samo ibuprofen.

Poiščite znamko: Panadol extra (pred. SmithKline Beecham, SmithKline Beecham Cons. ), Nalgesin S (Krka) 7

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Če je razbijanje posebno močno, se posvetujte z zdravnikom o jemanju 600 mg magnezijevega dodatka na dan. Raziskovalci so ugotovili, da ob vzdrževanju visokih vrednosti tega minerala v krvi lahko zmanjšate pogostnost migren.

Zgaga

Pogasite ogenj s H2 zaviralci. “Ne glede na to, ali uporabite Ranital, Ulran ali Zantac, vsi H2 zaviralci so enako učinkoviti pri zmanjševanju tvorbe želodčne kisline, ” pravi dr. David Brooks, gastroenterološki kirurg iz Birminghama. Ena slabost je, da boste morali vzeti dodatno še antacid, da nevtralizira kislino, ki se je že nabrala v želodcu.

Poiščite znamko: Zantac (podr. Glaxo Welcome), filmsko obložene tablete Ranital 75 mg (Lek) 8, Ulran, Rutacid (Krka) 8

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: H2 zaviralci ne bodo povsem ustavili produkcije vaše želodčne kisline, zato lahko vzamete antacid Duobloc (Lek), ki ob enem prepre-čuje nastajanje vetrov. Tako boste ubili dve muhi na en mah.

Nesrečni "h"

Ne herpes, ampak hemoroidi. Če vas boli in srbi tam zadaj – vse zaradi otekle žile, si priskrbite 1-odstotno hidrokortizonsko kremo. “Hidrokortizon zavira delovanje celic, ki povzročajo vnetje, in tako ublaži simptome, ” pravi dr. Benjamin Krevsky, gastroenterolog s Temple University.

Poiščite znamko: gel Fenistil (Medis, d. o. o. , Novartis) 9

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Če se pojavi tudi najmanjša krvavitev ali če vas srbi tudi po tednu uporabe hidrokortizona, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Vaše težave lahko izvirajo iz analne razpoke, rektalnega raka ali analnega herpesa.

Srbeč izpuščaj in piki žuželk

Od sirkove krtače je za srbež veliko boljši antihistaminik. Učinkovati začne hitro in deluje tri do štiri ure. Če nimate pri roki antihistaminika, lahko vzamete tudi aluminijev acetotartrat oziroma bolje znan kot Kamagel.

Poiščite znamko: gel Fenistil (Medis, d. o. o. , Novartis Consumer Health), Kamagel (Krka) 9

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: “Če vam antihistaminik ne bo pomagal, vtrite v kožo še nekaj hidrokortizona, ki bo zmanjšal oteklino in pritisk na kožne peceptorje za pritisk, ” pravi dr. Pray.

Potovalna bolezen

Ko se vam enkrat začne obračati želodec, je že prepozno. Zato načrtujte in se zavarujte pred telovadenjem želodca tako, da pogoltnete zdravilo, ki vsebuje antihistaminik H1. Dramina lahko deluje celo bolje od skopolamina, ki je zdravilo na recept. V večih študijah so dokazali, da preiskovalci navajajo manj simptomov morske bolezni po tableti Dramina.

Poiščite znamko: Dramina (Salus, d. d. , Ljubljana, Jadran, Galenski Laboratorij, d. d. , Rijeka, Hrvaška) 9

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Če se še vedno počutite slabo, pustite zdravila in si raje pripravite skodelico pravega zelenega čaja, ki vam bo pomiril želodec. Učinkovati začne po pol ure, tako da ga morate vzeti pred odhodom. Kaj vam bolj pomaga, presodite sami.

Zaprt nos

Najprej tableta, nato pršilo. Po navedbah dr. Casana je najboljši način za odprtje nosnih poti, da vzamete tableto psevdoefedrin zjutraj in vpih oksimetazolina zvečer. Ne bo vam treba skrbeti za stranske stimulativne učinke psevdoefedrina, ki bi vas držali pokonci, ko bi morali spati. Dekongestivno pršilo pa boste lahko uporabljali celih pet dni zapored (namesto ustaljenih tri) brez nevarnosti vnovičnega zaprtja po prenehanju jemanja zdravila.

Poiščite znamko: Clarinase (podr. Schering-Plough, Schering - Plough Labo) in pršilo za nos Navisin (Merck, d. o. o. , MERCK KGaA, Nemčija), Operil (Lek) 9

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Vzemite obloženo tableto s podaljšanim sproščanjem in se tako izognite vrhuncu sproščenega zdravila in hitrega padca pri drugih pripravkih brez podaljšanega sproščanja.

Rdeče, ssrbeče oko

Dovolj je mencanja oči, čas je, da poiščete kapljice, ki vsebujejo tetrizolin ali nafizolin. Po navedbah dr. Patricije Williams, direktorice Centra Tomasa R. Leeja za očesno farmakologijo z univerze v zahodni Virginiji, obe sestavini zožita razširjene krvne žilice na normalno širino. “Enako sta učinkoviti, zato se odločite glede na ceno, ” pravi dr. Williamsova. Vendar ne uporabljajte kapljic več kot dva do tri dni, ker vam bodo oči pordele bolj kot prej.

Poiščite znamko: Visine (Pfizer podr. Lj. , Pfizer ZDA), kapljice za oko Spersallerg (podr. Novo Nordisk, Novartis Pharma) 9

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Čeprav v navodilih piše, da vkapate dve kapljici v vsako oko, vkapajte samo po eno. “Vaše oko fizično ne more prenesti dveh kapljic. Dve kapljici pač prodata več zdravil, ” pravi dr. Williamsova. Po vkapanju držite oko zaprto približno tri minute, da se zdravilo absorbira.

Vneto žrelo

V svetu vnetega žrela ni pastile, ki bi kar opravila s tekmeci. Vendar po navedbah dr. Praya so pastile, ki vsebujejo lidokainijev klorid (ali benzokain) boljše od drugih podobnih zdravil: ker le redko povzročajo alergične reakcije in ne dražijo okušalnih brbončic, kar je pomembno dejstvo pri zdravilih brez recepta, saj pastile ne pogoltnete, ampak ližete. Nekateri pripravki so tudi v pršilih, kar vam prihrani nepotrebno lizanje pastil.

Poiščite znamko: Neoangin (Divapharma-Knufinke, Klosterfrau Köln) – mentol kot blažilec bolečine, Septolete PLUS (Krka) – benzokain, pastile/pršilo Angal S (Lek) – lidokain 9

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Vzemite tudi 200 mg ibuprofena. “Medtem ko bo pastila omrtvičila področje, bo ibuprofen, notranji analgetik, zmanjšal oteklino, ki sproža bolečino, ” pravi dr. Pray.

Sončne opekline

Ste rdeči kot kuhan rak? Potem bi se radi namazali s kakršnokoli žavbo, samo da bi vam olajšala bolečine. Vendar karkoli ni dovolj dobro in zato lahko izberete dekspantenol, ki bo ublažil bolečine. Ste alergični na to snov?

“Uporabite vlažilno mazilo z mineralnim oljem kot glavno sestavino. Vaši koži bo povrnilo vlažnost, ki jo je sonce zapeklo. Odpravilo bo tudi pekoč občutek, ki kar utripa po površini vaše kože, ” pravi dr. Popovič. Preden si nanesete še aloa vero, pa premislite še enkrat. “Aloa vera ni potrjeno zdravilo in lahko povzroča alergične reakcije pri posameznikih, ” pravi dr. Pray.

Poiščite znamko: krema Bepanthen Plus (Hoffman La-Roche podr. Ljubljana za Hoffman La-Roche Ltd, Basel, Švica) 9, Kamagel (Krka) 9

Skrivnosti, ki jih ne najdete v navodilih za uporabo: Ko se naoljite, lahko vzamete še 200 mg ibuprofena, ki bo pregnal bolečino od znotraj.

Srečko Dobrecovič