Ta rastlina se uspešno bori proti več kot 25 vrstam bakterij ter agresivno napada glivice in viruse

Ta rastlina se uspešno bori proti več kot 25 vrstam bakterij ter agresivno napada glivice in viruse (foto: Profimedia) Profimedia
20. 9. 2022

Najmočnejši naravni antibiotik se nahaja v TEJ rastlini.

Mnogi ljudje za preventivo oziroma za varovanje njihovega organizma in imunosti uporabljajo kakšne napitke ali zdravilna olja. Eno tistih, po katerih posegamo vse pogosteje, je olje divjega origana.

To je naravno zdravilo, ki se uporablja že od antičnih časov; še posebej cenjen je bil v času starih Grkov, ko so ga uporabljali za celjenje ran in zdravljenje dihalnih poti, v srednjem veku je bil priljubljen po vsej Evropi kot sredstvo za boj proti okužbam, piše srbski portal Blic Žena.

Najmočnejši naravni antibiotik

Danes je splošno znano, da je olje divjega origana najmočnejši naravni antibiotik in da se uspešno bori proti več kot 25 vrstam bakterij ter agresivno napada glivice in viruse.

Zdi se, da ga največ ljudi uporablja pri zdravljenju kandide in trdovratnih bakterijskih okužb z ešerihijo, vendar se je olje divjega origana poleg blagodejnega delovanja na širok spekter bakterij in glivic izkazalo za učinkovito tudi pri preprečevanju virusnih obolenj.

Služi kot močna podpora imunskemu sistemu, zato pomaga tudi pri preprečevanju staranja in celo ščiti pred rakom.

Poleg tega pomaga pri luskavici, ekcemih in dermatitisu, pri čezmernem potenju in slabem zadahu, pri vnetju mišic, kit, sklepov, uporablja se kot prva pomoč pri pikih kač in žuželk in odpravlja mikroorganizme iz dihal, prebavil, sečil, genitalij in kože.

Znanstveniki so dokazali, da je olje divjega origana 337-krat močnejši antioksidant od zelenega čaja, 130-krat močnejši od limone, 30-krat močnejši od česna.

Zakaj je tako zdravilen?

Vse te dobre lastnosti olja divjega origana pa so posledica aktivne snovi – karvakrola. Odstotek karvakrola je odvisen od vrste origana. 70 odstotkov je minimum, ki lahko vodi do terapevtskega učinka.

Pri izbiri olja je pomemben odstotek karvakrola, višji kot je, bolj dragoceno je olje.

Kako ga uporabljati?

Ne pozabite, da origanovo olje ne smete uporabljati kar samovoljno, temveč ga odmerjajte izključno po predpisih, ki so navedeni na embalaži.

Pomembna je oblika, v kateri ga je proizvajalec pripravil. Najprej morate vedeti, da ga je treba uporabljati v razredčenem stanju. Nikoli ga ne smemo jemati samega, temveč ga moramo razredčiti. Najbolj učinkovito je določeno število kapljic nakapati v čajno žličko hladno stiskanega oljčnega ali kokosovega olja in zaužiti po glavnih dnevnih obrokih.

Priporočeni dnevni odmerek je do štiri kapljice dnevno, v posebnih primerih pa lahko tudi več, vendar nikoli v enem odmerku hkrati.

Članek je bil predhodno objavljen na Metropolitan.si