Najpogostejši simptomi pomanjkanja vitamina D

Najpogostejši simptomi pomanjkanja vitamina D (foto: unsplash) unsplash
3. 11. 2020

Še posebej v jesenskem in zimskem času veliko ljudi trpi za pomanjkanjem vitamina D. Poglejmo, kako pomemben je ta vitamin in kaj lahko povzroči njegovo pomanjkanje. 

Eden od največjih problemov, vsaj v današnjem (modernem) okolju in v našem geografskem pasu, je zagotovo pomanjkanje vitamina D. Pomanjkanje tega "sončnega" vitamina, ki je v resnici prohormon in se v telesu tvori v aktivno hormonsko obliko, nosi številne posledice za naše zdravje. Psihične in fizične, saj velja vitamin D za najpomembnejši regulator aktivnosti imunskega sistema, ki modificira funkcije približno 450 genov ter 4.500 funkcij imunskega sistema. Manjko D vitamina ima lahko zato dejansko katastrofalne posledice za naš imunski sistem. 

Najpogostejši simptomi pomanjkanja vitamina D so:

 1. Pridobivanje teže
 2. Zmanjševanje kostne mase in zlomi
 3. Izčrpanost in splošna utrujenost
 4. Miščni krči in šibkost
 5. Bolečine v kosteh in sklepih
 6. Težave s sladkorjem v krvi
 7. Slab imunski sistem (dovzetnost za okužbe)
 8. Znižane vrednosti kalcija
 9. Nihanja razpoloženja in razdražljivost
 10. Depresija
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi naprej do večjih in resnejših težav in bolezni:
 • Rahitis pri otrocih
 • Astma
 • Diabetes
 • Perodontalne bolezni
 • Kardivoaskularne bolezni (visok krvi pritisk in/ali postopno srčno popuščanje)
 • Fibromialgija
 • Osteoporoza in/ali osteopenija
 • 17 različnih vrst raka (vključno z rakom prsi, prostate in črevesja)
 • Avtoimuna obolenja
 • Parkinsonova bolezen
 • Alzheimerjeva bolezen
 • Sindrom kronične utrujenosti
 • Alergije
 • Kožne bolezni (dermatitisi, ekcemi ...)

Študij, ki potrjujejo povezavo med (pre)nizkim vitaminom D in avtoimunimi obolenji, je mnogo. Ker vitamin D sodeluje v tako številnih procesih telesa (med drugim aktivno sodeluje tudi pri absorbciji kalcija in fosforja v telo) in imunskega sistema, je tudi seznam bolezni, kjer igra pomanjkanje vitamina D pomembno vlogo, izjemno dolg.

Če skrajšamo, bi lahko rekli, da moramo za zagotovitev zdravja brez dvoma poskrbeti tudi za zadostne vrednosti vitamina D v telesu. Pomanjkanje vitamina D vodi v bolezni. Res je, da je razvoj katerekoli bolezni povezan z različnimi neravnovesji, fizičnimi in psihičnimi, in da ima pri tem izjemno vlogo tudi naše črevesje, kjer je sedež imunskega sistema, a vitamin D je prav tako eden od izrazito pomembnih členov v verigi.

Obstajta le 2 zanesljiva vira vitamina D in to sta izpostavljanje sončnim žarkom, ki mora biti prisotno skozi celo leto in prehransko dopolnilo (v obliki kapljic, kapsul, oljne raztopine ...). 

Nekateri ljudje so sicer mnenja, da lahko pozimi dobijo dovolj vitamina D preko hrane, a to ne drži. Zelo malo je hrane, ki vsebuje vitamin D, če pa že ga, so te vrednosti tako nizke, da ne zadostijo dnevnim potrebam telesa. Hrana, ki je dodatno obogatena z vitaminom D (torej hrana, kateri je bil namenoma dodan vitamin D - primer je mleko, saj mu vitamin D dodajajo), vsebuje običajno vitamin D2 in ne D3. Slednji (D3) naj bi bil veliko bolj učinkovit in tudi njegova pretvorba v telesu bistveno hitrejša kot pri vitaminu D2. Poleg tega bi morali za zadostitev dnevnih potreb telesa po vitaminu D spiti ali pojesti toliko hrane, obogatene s tem vitaminom, da je to v praksi nemogoče. Veliko bolj zanesljivo je dodajanje naravnega vitamina D3, v obliki prehranskega dopolnila, ki ne vsebuje nobenih sintetičnih sestavin. 

Diana Vlahinič, TCM, Certificirana svetovalka Tradicionalne kitajske medicine I. in II. stopnje, OrCa