Najpomembnejša dejstva o menstruacijskem ciklusu

Najpomembnejša dejstva o menstruacijskem ciklusu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 1. 2016

In o tipičnih težavah, ki se ob tem pojavijo. Tako kot pri vseh stvareh, tudi pri menstruacijskem ciklu obstajajo tudi odmiki, a ti niso razlog za skrbi. Bi pa morala kljub temu vsaka ženska poznati še nekaj dodatnih informacij.

Močna krvavitev

V času krvavitve ženska običajno izgubi približno 60 ml krvi. To pomeni, da bi moral za približno 4 ure zadoščati tampon ali pa normalno velik vložek. Kadar odteče več kot 80 ml, se počutimo nekoliko slabotne in moramo vsako uro menjati higienski pripomoček. To kaže na močno krvavitev.

Možni posledici sta pomanjkanje železa in slabokrvnost – telesu primanjkuje rdečih krvnih telesc. Vzrok močnih krvavitev so lahko majhne razrastline v maternični sluznici (polipi) ali pa mišični sloj v maternici (miomi). Redkeje gre za hormonske motnje ali motnje koagulacije. Če težave vztrajajo dalj časa, obiščite ginekologa.

Trebušni krči

Veliko žensk prav v prvih dveh dneh trpi za bolečinami v trebuhu in hrbtu ali pa jih muči glavobol. Med menstruacijo telo namreč izloča prostaglandin. Ta hormon zviša občutljivost za bolečino in poskrbi za krčenje maternice. Je neprijetno, toda večinoma nič nevarno. Kljub temu mora diagnozo postaviti ginekolog.

Akutne težave blažijo gibanje, sproščanje, toplota (na primer termofor, kopel) in pa tudi sredstva proti bolečinam. Pomagamo si lahko tudi s prehranskimi dopolnili (magnezij), bananami in oreščki, B-vitaminom (stročnice in avokado). Bolje se je odpovedati mesu, mesninam in mleku.

Endometrioza

Celice sluznice maternice se naselijo v trebušni votlini, zunaj maternice. To ni nevarno, lahko pa povzroča močne bolečine, ker se tkivo ob vsaki menstruaciji krči in lahko krvavi. Včasih se ustvarja še dodaten prostaglandin, kar še okrepi menstrualne težave.

Po meni se težava reši sama od sebe. Vsekakor svetujemo obisk pri ginekologu. Če tega ne zdravimo, lahko pride do zlepljenja tkiva in neplodnosti.

Izostanek menstruacije

Noseči? Ne! Mena? Kaj še!

Preberite: Je menopavza nekaj najslabšega, kar se ženski lahko zgodi?

Kljub temu nimate menstruacije? Morda ste preveč v stresu ali preobremenjeni. Na kratek rok to ni dramatično.

Če pa menstruacije ne dobite nekaj mesecev skupaj, obiščite ginekologa. Pri zelo suhih ženskah ali pa ženskah z motnjami hranjenja je lahko izostanek menstruacije pogojen z majhnim deležem telesne maščobe in zato organizem varčuje z energijo.

Krvavitev po meni

Menstruacije že dolgo nimate več, potem pa se spet pojavi? To je primer za zdravnika, ki bo preveril morebiten obstoj rakave bolezni ali polipov. Ti zadnji so nenevarni in se redko spremenijo, se pa jih vendarle preventivno odstrani.

Pozabili na tampon?

Sliši se nenavadno, vendar se zgodi. Dobra novica: nožnica je navzgor povsem zaprta z ustjem maternice in maternico. Pozabljeni tampon torej ne more kar tako zdrsniti v trebušno votlino. Malce počepnite in pritisnite s trebušnimi mišicami. Na ta način boste s prsti prišli do vrvice ali tampona.

Pomembno: nato ne izpirajte nožnice. Tako bi le uničili koristne bakterije.

Tamponska bolezen

Tampon v nožnici ne bi smel ostati dlje od 8 ur. Če se pojavi t. i. šok sindroma, ga spremljajo povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje in padec krvnega pritiska. Infekcijo je treba začeti čim prej zdraviti z antibiotiki.

Tampone vstavljajte le s čistimi rokami ali pa s pomočjo posebnih pripomočkov. Namesto velikih raje uporabljajte manjše in te pogosteje menjate.

Seks med menstruacijo?

Nekatere ženske med menstruacijo želijo svoj mir in se le stiskati in objemati, druge pa začutijo veliko poželenje in lažje doživijo orgazem. Ker se ob tem sproži protibolečinska mešanica hormonov, seks menstrualne bolečine blaži tako dobro kot termofor.

V zdravstvenih pogledih nič ne govori proti seksu med menstruacijo. Zavedajte pa se, da četudi je možnost zanositve zelo majhna, vendarle tudi obstaja.

Preberite: 3 stvari, ki bi jih morala vsaka ženska narediti po seksu