Najprej zastrupitve otrok na osnovni šoli v Marezigah, sedaj še na taboru v Ankaranu

Najprej zastrupitve otrok na osnovni šoli v Marezigah, sedaj še na taboru v Ankaranu (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2022

Najprej so se z zastrupitvami borili v osnovni šoli Merezige nad Koprom, sedaj o podobnih težavah poročajo tudi iz šole v naravi v Ankaranu. Epidemiološka preiskava je še v teku.

V osnovni šoli v Marezigah je že v sredo zbolelo 29 otrok, v četrtek dodatnih 14, danes pa še 4. Skupno samo v tem tednu torej 47 otrok. Za STA pa so na OŠ povedali, da je bilo od 267 otrok odsotnih kar 50. 

V analizo so že poslali blato obolelih otrok, preiskave še potekajo. 

Med učenci na taboru v Ankaranu pa je zbolelo 26 otrok, pri katerih je bilo prisotno bruhanje, pri nekaterih tudi diareja. Od teh so tri otroke hospitalizirali, ostali otroci pa so se naslednje jutro počutili dobro in nadaljevali program aktivnosti. Gre za učence Osnovne šole Primoža Trubarja iz Laškega.

Po podatkih, ki so jih prejeli na NIJZ, so dvema hospitaliziranima otrokoma odvzeli vzorec blata, pri čemer je bila v enem primeru izolirana bakterija E.coli. Kot so poudarili, zaenkrat ne morejo potrditi, da je to povzročitelj izbruha. Dodatno so v turistični namestitvi odvzeli vzorce hrane in brise površin na snažnost, ki so jih poslali v laboratorijsko analizo.

Kot navajajo na inštitutu, je v obeh primerih epidemiološka preiskava v teku, pri čemer poteka zbiranje dodatnih informacij in dodatna laboratorijska potrjevanja. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. Prav tako zaenkrat ni moč govoriti o povezavi med izbruhoma.

Vir: STA