4 dejstva o boleznih srca, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

4 dejstva o boleznih srca, ki bi jih morala poznati vsaka ženska (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2022

Preverite, kaj vse morate vedeti o srčno-žilnih boleznih pri ženskah.

Srčno-žilne bolezni so eden najpogostejši vzrok smrti pri ženskah. Stroka celo ocenjuje, da zaradi srčno-žilnih bolezni pri ženskah nastopi več smrti, kakor zaradi vseh rakavih obolenj skupaj.

Dobra novica pri temu pa je, da je omenjene bolezni v veliki meri možno preprečiti. Preverite, kaj morate vedeti in kako si lahko pomagate.

9 od 10 žensk imajo vsaj en dejavnik tveganja

Prikrita srčna obolenja, uporaba kontracepcijskih tablet, kajenje, neustrezna prehrana ter pomanjkanje gibanja so dejavniki, ki prispevajo k srčno-žilnim obolenjem. Stroka ocenjuje, da ima kar 90 % žensk vsaj enega od dejavnikov.

Pomembno je, da se zavedate, ali imate dejavnike tveganja ter kateri so. Pri večini si lahko pomagate zgolj tako, da spremenite svoj življenjski slog.

Preventivni pregledi se morajo začeti pri 20. letih

Nedavna ameriška raziskava je razkrila, da kar 60 % žensk meni, da se preventivni pregledi srca priporočajo šele po 30. letu, a temu ni tako. Strokovnjaki dejansko svetujejo, da se slednji začnejo že pri 20 letih.

"Težave s srcem se začnejo razvijati pri naših najstnikih in zgodnjih dvajsetih. Če ne bomo ukrepali in začeli hitro preprečevati napredovanja bolezni, se bo ta le še poslabšala," je za portal Women's health povedala dr. Maria Carolina Demori, kardiologinja na Orlando Health Heart Institute.

Simptomi srčnega napada so pogosto zelo blagi

Sploh pri ženskah se pogosto zgodi, da so simptomi srčnega napada zelo blagi in jih težko zaznamo, oziroma jih opazimo šele takrat, ko je prepozno. Zato je še toliko pomembneje, da opazujete svoje telo in ste pozorni tudi na manjše spremembe, kot so slabost, nepojasnjena zadihanost, prebavne motnje, bolečine v hrbtu ter bolečine v čeljusti.

"Fit" postava ne pomeni, da ste varni pred srčno-žilnimi boleznimi

Pogost mit je, da bolezni srca in ožilja ne prizadenejo žensk, ki imajo "fit" postavo oziroma so aktivne. A tudi aktivno življenje ne pomeni, da je nastanek bolezni nemogoč.

Seveda stvari, kot so neustrezna prehrana ter sedeč način življenja povečajo tveganje. A tudi posamezniki, ki nimajo prekomerne telesne teže lahko trpijo za težavami, kot so povišan holesterol, ki lahko privede do resnejših zapletov. Zato je res pomembno, da se, ne glede na svoj tip telesa, redno udeležujete pregledov.

Ne glede na vašo starost, telesno sestavo in življenjski slog je pomembno, da se redno udeležujete pregledov, seveda pa ob tem tudi preventivno poskrbite za ustrezen življenjski slog in izločite čim več dejavnikov tveganja.

Povzeto po: Women's Health