Namigi proti nezadržni želji po slanem

Namigi proti nezadržni želji po slanem (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Nastopi po jedi ali preprosto kar vmes. Ta nevzdržna želja po nečem slanem. Štirje razlogi vodijo k temu, da redno posegamo po slanih prigrizkih, potem se pa borimo z nadležnimi kilogrami.

V nasprotju z nezadržno željo po sladkem, za katero je krivo nihanje sladkorja v krvi, se potreba po slanem nanaša predvsem na povečano potrebo po elektrolitih. Telo jih še posebej potrebuje po potenju, saj takrat izgubimo pomembne soli.

Željo po slanem povzročajo različne stvari wwdolgi premori med obroki, telesni in duševni napori in pa tudi pomanjkanje spanja. Negativne vplive na telo imajo tudi psihične obremenitve, kot so stres, migrene in zdravila ali napačne diete.
Ko se telo enkrat navadi, da kot nagrado dobi slane poslastice, bo te tudi kar naprej zahtevalo.
Poleg naštetih vzrokov se lahko za močno željo po slanem skrivajo tudi bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, prekomerno delovanje ščitnice in motnje prehranjevanja.

Kako ukrepati?

Kar nekaj lahko storite sami, le dosledni morate biti.

Uravnotežena prehrana

Hitro razgradljivi ogljikovi hidrati (na primer grozdni sladkor, med, beli sladkor, izdelki iz bele moke, krompir) povzročijo hiter dvig krvnega sladkorja, temu ustrezno pa ga telo tudi porabi zelo hitro. Rezultat je ponovna lakota, ker telo hitro porabi energijo. Zato pazite pri vnosu ogljikovih hidratov in izberite živila, kot so polnozrnati izdelki in stročnice. Ta vrsta hrana nasiti za dlje časa.

Redni obroki

Pogosta napaka so dolgi premori med obroki. Če boste izpustili zajtrk ali druge obroke, zagotovo ne boste prihranili nobenih kalorij, temveč predvsem znižali raven krvnega sladkorja. In potem se bodo pojavila obdobje volčje lakote, ki za telo predstavljajo predvsem veliko stresa. Zato si raje določite časovnico rednih obrokov in si privoščite kakovostna živila, kot so sadje, zelenjava in polnozrnati izdelki.

Vzemite si čas

Prehranjevanje vam mora biti v užitek, ne sme pa biti zgolj zadovoljevanje potrebe. Občutek sitosti se pojavi šele 15 minut po jedi. Živila žvečite dolgo, uživajte v njih in se izogibajte poseganju po vrečkah čipsa.

Prelisičite volčjo lakoto

Malo arašidov, en kreker. Veliko vmesnih prigrizkov pravzaprav poskrbi za konstantno vzdrževanje nivoja krvnega sladkorja. Prigrizki z malo energijske vrednosti poskrbijo za pravi vlakec smrti v telesu. Zatorej posegajte le po zdravih različicah ogljikovih hidratov, tako boste lahko prelisičili napade volčje lakote.

Izogibajte se stresu

Volčja lakota ima lahko tudi psihične razloge. Izogibajte se pomanjkanju spanja, dietam ali stresu. Tudi dolgočasje nas pogosto odpelje v kuhinjo ali pa proti hladilniku.

Prekinite navade

Človek je bitje navad, zato se tudi hitro navadi, da vedno dobi nekaj slanega. Seveda si lahko privoščite prigrizke, le pazite, da ti ne bodo postali redna navada.

Glutamat

Ta ojačevalec okusa je še posebej priljubljen v jugovzhodni Aziji. Ste se že kdaj spraševali, zakaj je tako težko prenehati jesti čips? Kriva je snov, ki v visokih odmerkih ohromi občutek sitosti in ima poleg tega velik potencial za blago obliko odvisnosti.

Foto: Shutterstock