Ali je sama voda dovolj za ustrezno hidracijo?

Ali je sama voda dovolj za ustrezno hidracijo? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 6. 2001

Vsak od nas je že občutil na telesu nadležne kapljice, ki polzijo izpod pazduhe, po čelu, po hrbtu. Te kapljice imajo prav posebno funkcijo.

V vročih poletnih dneh hladijo telo in omogočajo, da ste tudi v vročini telesno normalno aktivni! Ker naše telo ni sposobno samo sintetizirati vode, jo moramo piti.

Kaj pa, če občutite žejo in ne pijete?

Kako lahko ugotovite, ali pijete dovolj?

Prav preprosto: po barvi urina. Če je urin svetlo rumen, to pomeni, da je telo zdravo in pravilno hidrirano, temno rumen ali rjav urin z močnim vonjem pa pomeni, da ne pijete dovolj vode.

Če je telo dovolj preskrbljeno z njo, ledvice delujejo pravilno. Če je dehidrirano, pa se v njem nabirajo toksične snovi, ki jih izločite kot temno rumen gostejši urin. To naj vam bo opozorilo, da boste z dovolj vode poskrbeli za pravilno hidracijo.

Popiti morate vsaj nekaj kozarcev vode na dan. Če pijete samo takrat, ko začutite žejo, potem ste že delno dehidrirani in so vaše telesne sposobnosti zmanjšane.

Ali je sama voda dovolj za ustrezno hidracijo?

Za rekreativne športnike, ki imajo uravnoteženo prehrano, je voda najcenejše in najboljše hidratno sredstvo. Z znojem izgubijo manj elektrolitov, kot jih imajo v krvi, zato jih ni treba dodatno nadomeščati z napitki.

Ker je voda redkejša od telesnih tekočin, se absorbira hitreje kot tekočine, ki so nasičene s sladkorji. Predvsem je voda primerna pri aktivnostih, ki trajajo do 90 minut.

Pri daljšem športnem udejstvovanju pa moramo poleg vode piti še športne napitke, ki vsebujejo natrij in ogljikove hidrate v pravilnem razmerju (ne več kot 6 % ogljikovih hidratov v vodi).

In ne pozabite, da je voda vaš najboljši prijatelj pri športni aktivnosti, hujšanju in čiščenju kože, pri odpravljanju celulita in pridobivanju mišične mase, odpravljanju prebavnih težav, ohranjanju zdravega videza ...

Voda in hlajenje telesa

Kadar trenirate, se vam telesna temperatura poviša. Po nekaj sekundah aktivnosti začnejo delovati žleze znojnice. Po tridesetih minutah se poveča količina znoja ter se prilagodi intenzivnosti vadbe. To pomeni, da se je prekrvljenost kože povečala. Ker pa je koža v globljih plasteh hladnejša, se je kri v podkožju ohladila. Kri prodre globlje v telo ter potisne pod kožo več toplote. Kratko: učinek hlajenja telesa.

Posledica hlajenja je izguba večje količine vode. Ker je telo samo ne proizvaja, mu jo moramo dovajati s pitjem.

Če športnik izgubi 2 do 3 odstotke telesnih tekočin, se mu za 20 do 30 odstotkov zmanjšajo telesne sposobnosti.

Tudi če niste pretirani ljubitelji športa in rekreacije, boste morali poskrbeti za to, da boste popili zadosti tekočine. Vaše telo se v sončnih dnevih ravno tako bori z vročino ter z znojem hladi kožo in telo. Če ne marate vode, je dobro, da pojeste kakšen sadež. Najboljša sta lubenica ali melona, ker vsebujeta veliko vode. Nadomeščanje vode z alkoholnimi pijačami ni priporočljivo, saj alkohol pospešuje odvajanje vode iz telesa.

Dobra izbira so tudi že pripravljeni izotonični napitki, ki jim dodajo natančno odmerjeno količino sladkorjev in soli. Pripomorejo k hitrejšemu praznjenju želodca in s tem tudi k boljši hidraciji telesa. Dodani sladkorji (fruktoza, glukoza, dekstroza, maltoza in maldodekstrin) vam bodo povrnili del energije, ki ste jo porabili za športno aktivnost. Niacin pa bo omogočil daljšo športno aktivnost brez nezaželenih mišičnih krčev.

Preizkusite lahko tudi: Domači športni napitek

Voda in mišična masa

Ljubitelji prepotenih in mišičastih teles, ki zahajate v centre za fitnes, morate veliko piti. Voda bo v vaše celice prinesla tudi hranilne snovi za mišično rast.

Pomanjkanje tekočine lahko zelo škoduje telesu in zavira rast mišične mase. Če telesu primanjkuje vode, se zmanjša količina krvi ter medceličnih in celičnih tekočin. Telo zato dobi tudi premalo nujno potrebnih mineralov, ki sodelujejo pri mišičnem krčenju in posledica tega so mišični krči. Če k temu prištejemo še zmanjšano količino krvi, zaradi česar se telo ne hladi, potem je posledica preveč obremenjena srčna mišica. To občutimo kot pomanjkanje energije, otopelost, upočasnjene fizične funkcije, skratka, ostanemo brez energije.

Kar 60 odstotkov mase bicepsa sestavlja voda. Če torej želite imeti čvrsto telo, ki privlači ženske poglede, pijte veliko vode.

Marko Mrak, vrhunski osebni in kondicijski trener

Preberite še: Naredite svojo očiščevalno vodo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri