Nektarji za večjo odpornost in energijo

Nektarji za večjo odpornost in energijo (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
13. 10. 2012

V grški mitologiji je nektar pijača, ki daje bogovom večno mladost in nesmrtnost. Iztisnjeni zelenjavno-sadni sokovi so tako zelo dobri in zdravi, da si zaslužijo ime nektar.

Nesmrtnosti sicer ne moremo pričakovati, vendar pa že obeti za dobro zdravje vse življenje in možnost premagovanja zelo hudih bolezni zbujajo naše zanimanje.

Dieta z zelenjavno-sadnimi sokovi

Norman Walker, ameriški zdravilec in raziskovalec zdrave prehrane, utemeljitelj diete z zelenjavno-sadnimi sokovi in začetnik presnojedstva, je ob svojih sokovih in solatah čil in zdrav dočakal skoraj sto let in se do konca življenja ukvarjal s svojim raziskovalnim delom.

Izumil je prvo napravo za sočenje, s katero je iztiskal svoje sokove in nato preiskoval njihove učinke na človeško počutje in zdravje ter o tem napisal več knjig.

Norman Walker trdi, da so encimi tisti element, ki omogoči telesu prehranjenost in živost. Encimi niso snovni, ampak so po Walkerju neotipljivi princip kozmične življenjske energije, ki je vključen v delovanje prav vsakega atoma našega telesa, vsega rastlinja in vseh drugih oblik življenja.

Encimi so občutljivi za temperaturo. Nad 45 stopinjami njihova aktivnost začne slabeti, pri 54 stopinjah pa so mrtvi. Da bi čim bolje izkoristili njihovo moč, je torej smotrno zaužiti čim več zelenjave, sadja, semen in oreškov v njihovi nepredelani, surovi obliki.

Walkerjev sodobnik, dr. Max Gerson, je ob istem času na drugem koncu sveta odkril podobne stvari. Z uvajanjem presnih sočenih sokov v prehrano svojih onkoloških in drugih pacientov je dosegal izredne uspehe pri zdravljenju.

Walker je spodbudil in še vedno spodbuja vse več ljudi k uživanju svežih, naravnih iztisnjenih sokov in presne hrane za večjo vitalnost in boljše zdravje. Gerson pa s svojo terapijo še vedno ponuja upanje tistim, ki so ga že izgubili.

Presna hrana

S presno hrano sem se dolgo spogledovala. Moje solate so postopoma  postajale vse večje, sokovi in smutiji so postopoma nadomeščali obroke in prigrizke.

Premo sorazmerno s povečevanjem deleža zaužite sveže, žive hrane se je povečevala moja življenjska energija, odpornost proti prehladom in drugim virusnim obolenjem, gibčnost mojega telesa, kakovost las in nohtov.

Razvila sem kreativnost in komunikativnost, izboljšalo se je moje splošno psihično stanje.

Plod teh sprememb sta društvo Zeleni ponedeljek za zdravje ljudi in okolja in tudi Presnica.com, s katero spodbujam ljudi k spoznavanju neverjetnih razsežnosti presne hrane.

Že dodatek presnih sokov k običajni hrani spremeni našo energetsko bilanco, zato ne odlašajmo.

Iztisnjeni zelnjavno-sadni sokovi

Za pripravo potrebujemo sokovnik.

Sadje operemo, vendar ga ne olupimo. Korenček ostrgamo s krtačko in ga narežemo na koščke. Sok, če se le da, popijemo takoj, ko je pripravljen.

  • Zeleni nektar (1 kozarec): velik šop špinače, 2 srednje veliki kumarici, 2 stebli stebelne zelene
  • Rdeči nektar (1 kozarec): 3 rdeče pese, 5 srednje velikih korenčkov,
  • Oranžni nektar (1 kozarec): 3 jabolka, 5 srednje velikih korenčkov

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Mateja Jordovič Potočnik; v reviji Lisa