Nevidna nevarnost: ta običajna navada vam lahko skrajša življenje

9. 2. 2024
Deli
Navada, ki jo počnejo mnogi, je v resnici izjemno nevarna za zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Navada, ki jo počnejo mnogi, je v resnici izjemno nevarna za zdravje.

Vse več se govori o tem, kako zelo je kakovosten spanec pomemben za naše zdravje. Da bi ponoči čim bolje spali in telesu tako omogočili regeneracijo, je pomembno, da upoštevamo nekaj nasvetov:

  • Poskrbimo, da v prostoru, kjer spimo, ni pretoplo;
  • Izogibamo se pitju pretiranih količin tekočine pred spanjem;
  • Vzpostavimo urnik spanja, ki se ga čim bolj drižimo;
  • Pred spanjem ne počnemo stvari, ki bi nas vznemirile;
  • Poskrbimo za udobno vzmetnico in vzglavnik;
  • Pred spanjem se izogibamo gledanju televizije ali uporabi pametnih naprav.

Ravno gledanje televizije pred spanjem pa je pogosta navada, ki je lahko celo nevarna. Ste tudi vi eni tistih, ki zaspite ob prižganem televizorju, po možnosti kar na kavču? Na portalu vecernji.hr poročajo o študiji, v kateri se je izkazalo, da takšno početje povečuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni ter srčno-žilnih obolenj.

To, da zaspite ob prižgani televiziji, je lahko nevarno

Študija, objavljena v The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) je pokazala, da izpostavljenost modri svetlobi (kot je na televizorju in pametnih napravah) med spanjem škodi delovanju kardiovaskularnega sistema ter naslednje jutro poveča odpornost proti inzulinu - to lahko vodi v inzulinsko rezistenco in nazadnje v sladkorno bolezen. Če torej zaspite, televizija pa ostane prižgana, je to lahko nevarno za zdravje.

"Rezultati te študije kažejo, da lahko samo ena noč izpostavljenosti zmerni osvetlitvi prostora med spanjem poslabša kardiovaskularno regulacijo ter presnovo glukoze, kar sta dejavnika tveganja za bolezni srca, sladkorno bolezen in presnovni sindrom," pravi Phyllis Zee, soavtorica študije.

"Pomembno je, da se ljudje med spanjem izogibajo ali zmanjšajo količino izpostavljenosti modri svetlobi," ob tem dodaja. Čeprav je v študiji sodelovalo le 500 ljudi, so tudi prejšnje preiskave prišle do enakih ugotovitev; pred (in med) spanjem je priporočljivo prenehati z uporabo pametnih naprav.

Avtorji prve študije priporočajo nakup zatemnitvenih rolet ali maske za oči, ugašanje luči med spanjem ter uporabo rumene svetlobe za branje pred spanjem. In dremanje pred televizijo? Žal je to navada, ki se je morate znebiti.

Vir: vecernji.hr

Morda bi vas zanimala tudi brezplačna vadba pilatesa:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger