Nevidne okužbe

18. 7. 2011

Bionevarnosti in kako jih lahko sami premagate. - Ali imate mobilnik? Se prhate vsak dan? Obstaja nekaj pomembnih patogenov, s katerimi bi radi, da se seznanite.

Mobilnik

Kaj preži: Meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA)

Predstavljajte si MRSA kot stafilokoka na steroidih – rezistenten je na večino antibiotikov in je lahko smrtno nevaren, če vstopi v krvni obtok. In čeprav se MRSA skriva po bolnišnicah, se je vsaj 12 odstotkov okužb v letu 2005 zgodilo v splošni populaciji, pogosto v garderobah. Drugo področje pozornosti: mobilni telefoni. Ko so raziskovalci z arizonske univerze testirali 25 mobilnikov, jih je bilo 20 odstotkov pozitivnih na MRSA. “Kdaj ste nazadnje očistili svoj mobilnik? Stavim, da nikoli, ” pravi dr. Charles Gerba, vodilni avtor študije. “Te naprave so polne klic, zlasti tipkovnica in del okoli mikrofona. ” Predstavljajte si: vsakič ko vtipkate številko ali pošljete SMS, prenašate mikrobe s svojih rok na mobilni telefon in nato naravnost v usta.

Kako jih premagati: Očistite mobilnik enkrat na teden z dezinfekcijskimi robčki Descosept (ali ustreznim generičnim klonom). “Robčki telefona ne bodo poškodovali, kot bi to lahko storilo pršilo, ” pravi dr. Gerba.

Prha

Kaj preži: Methylobacter in Sphingomonas

Mikrobi odlično uspevajo v toplem in vlažnem okolju, zato se tudi radi prhajo z vami. Ko je dr. Norman Pace, profesor molekularne biologije na koloradski univerzi, testiral pet plastičnih zaves za prhanje – med njimi tudi svojo – je ugotovil, da milijoni mikrobov prekrivajo vsak njihov kvadratni centimeter, med katerimi je 80 odstotkov mikrobov Methylobacter ali Sphingomonas. Kar pa pri teh izsledkih vzbuja skrb, je, da študije iz zaprtih bazenov kažejo, da se obe bakteriji lahko aerosolizirata in potujeta po zraku. “Nobenega dvoma ni, da se isti fenomen dogaja tudi pod prho in tako vdihavamo te potencialno škodljive bakterije, ” pravi Place, čeprav še ni jasno, kako škodljive so. “Vemo, da ljudje zbolijo za neidentificiranimi razlogi. To bi lahko bil eden od njih. ”

Kako jih premagati: Lahko držite sapo, medtem ko se milite, lahko pa napravite prho manj privlačno za kužne klice. Za začetnike: potegnite zaveso do konca, tako da prho, ko končate, zaprete. To bo preprečilo bohotenje bakterij v plastičnih gubah. Ali še bolje, odločite se za zaveso iz tkanine in kovinsko baterijo za prhanje. “Ti mikroorganizmi se hranijo z organskimi snovmi, ki tvorijo plastiko, ” pravi Pace. Radi pa se tudi bašejo s kožnimi celicami in dru- gim organskim materialom, ki se odlušči med prhanjem, in če imate zaveso iz tkanine, jo vrzite v pralni stroj enkrat na mesec ter operite na najvišji temperaturi, ki jo še prenese.

Bolnišnice

Kaj preži: Clostridium difficile

Ta bakterija v bolnišnicah povzroča drisko že desetletja. Ironično, mikrob pri zdravih ljudeh miruje , vse dokler ne začno jemati določenih antibiotikov, ki eliminirajo dobrodejne bakterije, ki držijo C. diff v šahu. Tako kot je slabo imeti tekočo nujo medtem, ko ste degradirani na nočno posodo (kahlico), obstaja še večja nevarnost: zadnjo zimo sta dve raziskavi v New England Journal of Medicine identificirali virulentnejšo različico C. diff. V uvodnem članku je John G. Barlett, dr. med. , šef infekcijskih bolezni na Univerzi Johna Hopkinsa, dopisal, da opisani sev C. difficile tvori od 16- do 23-krat več toksinov.

Kako jih premagati: Če boste morali ležati v bolnišnici več kot en dan, poskrbite, da bo vaš jedilnik vseboval jogurt, ki vsebuje “žive” ali “aktivne” kulture. Uživali boste L. acidophilus, eno izmed tistih dobrih bakterij, ki lahko premaga C. diff, vendar propade pod antibiotiki. “Res je neverjetno. Število primerov C. diff se je dramatično zmanjšalo, odkar smo začeli streči jogurt, ” pravi Jimmy McDaniel, dr. med. , oddelčni zdravnik v Baxter Regional Medical Center v Arkansasu. “Vzemite žličko zjutraj, opoldne in zvečer, tako kot navadno zdravilo. ” Poskusite LC Pro Bio iz Ljubljanskih mlekarn, bogatega z L. acidophilus in številnimi drugimi biokulturami.

Letala

Kaj preži: Norvirus

Na večini poletov strežejo hrano, kolikor je lahko pojeste … oziroma kolikor je lahko izločite, če je Norvirus na krovu. Česar pa večina potnikov ne ve, je, da lahko ta mikrob tudi ugrabi letalo. Nedavna študija CDC poleta od Londona do Philadelphie kaže, da je devet odstotkov potnikov in več kot polovico posadke prizadela diareja in/ali bruhanje znotraj 18 do 60 ur od poleta. Da lahko norvirus okuži toliko ljudi v tako kratkem času, ne preseneča Marka Gendreaua, dr. med. , specialista urgentne medicine, ki preučuje letalske infekcijske bolezni za Lahey Clinic v Burlinghtonu, Massachutsetts. “Ko ugotavljamo, kako kužna (nalezljiva) je bolezen, izračunamo, koliko mikroorganizmov določene vrste je potrebnih – od enega do 100. 000 –, da povzroči okužbo, ” pravi dr. Gendreau. “Doza Norvirusa znaša 0, 6, kar pomeni, da lahko že en virus povzroči zelo hud izbruh bolezni. ”

Kako jih premagati: Predpostavimo, da je posadka okužena. Ker so v stiku z vsemi na letalu – in vseh drugih letih, na katerih so bili ta dan – so člani posadke najverjetneje tisti, ki se bodo prvi okužili in nato prenašali norvirus. Torej, če vam postrežejo pijačo, jo pijte s slamico. Ko vam servirajo zapakiran obrok, si umijte roke po tem, ko ste ga odprli. Za to ne potrebujete razkužila, voda in milo sta dovolj, vendar se izogibajte sanitarij, ki jih uporablja posadka. Seveda se lahko izognete norvirusu in raje staknete prehlad, zlasti če kdo kiha v vašem osebnem prostoru. Nasvet dr. Gendreaua: “Običajno odvijem šobo [zračno odprtino nad glavo] na najmanjšo možno stopnjo in jo usmerim naravnost navzdol, tako da ne bom čutil zračnega toka, ” pravi. “Tako kroži čist zrak, ne da bi prenašal mikrobe proti vam. ”

Spalnica

Kaj preži: Chlamydia trachomatis

Klamidija je prikrita spolno prenosljiva bolezen (SPB) – ženska lahko prenaša bakterijo brez simptomov več let, kar pomeni, da jo vaša partnerka lahko prenese na vas, čeprav ste trenutno monogamni. In ko moški dobi klamidijo, je v nevarnosti, da razvije negonokokni uretritis (NGU), bakterijsko infekcijo sečnice, pravi H. Hunter Handsfield, dr. med., profesor medicine na University of Washington Center for AIDS and STD. NGU je eden od najpogostejših razlogov, zakaj se moški znajdejo na klopi čakalnice v klinikah za SPB. Ali pa stoje, saj NGU lahko povzroči topo testikularno bolečino kot tudi motno in pogosto boleče uriniranje. Nezdravljen lahko vodi do neplodnosti.

Kako jih premagati: Ali se obvežite nositi kondom ali pa prosite ženo ali punco, naj se testira za klamidijo. Če se odločite za slednje, ji povejte, da se boste testirali tudi vi; možna je namreč vnovična okužba ozdravljene osebe prek njenega partnerja. Mislite, da že imate GNU? Obiščite osebnega zdravnika in prinesite ta čla-nek s seboj. “Čeprav je GNU zelo pogost, pa niso vsi zdravniki tako osveščeni, ” pravi dr. Hansfield in dodaja, da boste dobili rezultate prej na kliniki za SPB. “Večina moških z GNU bo diagnosticiranih in bo dobilo recept ob prvem obisku. ” Antibiotiki, kot so azitromicin in tetraciklini, pa so učinkoviti v 90 odstotkih primerov.

Janko Korošec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri