Nova raziskava razkriva: psi lahko zavohajo, kdaj ste v stresu!

Nova raziskava razkriva: psi lahko zavohajo, kdaj ste v stresu! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2022

Vaš psiček ne zavoha le pasjih piškotov in mačke tri ulice daleč, pač pa tudi kdaj ste v stresu. Poglejte, kaj pravi raziskava. 

Verjetno že veste, da je smrček vašega kosmatinca zelo oster, saj izvoha vsa skrivališča hrane, pasje piškote na vrhu omare in tisto sosedovo mačko, ki se potika okrog vaše hiše. Pa ste vedeli, da lahko zavoha tudi stres? Morda se ne spozna na vaše delo, ve pa, kdaj imate naporen dan. 

Iz preteklih raziskav že vemo, da lahko psi odkrijejo nekatere bolezni, nizko raven sladkorja v krvi, migreno, začetek epileptičnega napada ...

Nova raziskava pa pravi,

da lahko psi zaznajo spremembe v človeški sapi in znoju, ki se zgodijo takrat, ko smo v stresu.

Še več: to zaznajo z več kot 90 % natančnostjo. Vonjave, ki jih oddaja naše telo, vsebujejo kemijske sestavine, ki jih živali lahko zavohajo. Zato trenirani psi lahko opozorijo lastnika na anksioznost, panični napad ali post travmatični stres. Raziskovalce je zanimalo, če se enako odzovejo na stres. 

Za raziskavo so bili vzorci sape in znoja odvzeti nekadilcem pred in potem, ko so opravili določene naloge. Znaki stresa so med drugim pospešen srčni ritem in višji pritisk, kar so raziskovalci prav tako zabeležili. Potem so nastopili psi: izbrali so 4 pse različnih pasem in jih s pripomočkom usposobili za prepoznavanje različnih vonjev. 

Naloga psov je bila najti vzorec prostovoljca, ki je bil pod stresom. Med vzorci so bili tako tisti, ki so bili prostovoljcem odvzeti pred nalogo (sproščeni), kot po nalogi (stresni). 

Psi so od 720 poskusov pravilno ugotovili kar 675-krat, kar pomeni s 93.75 % natančnostjo. 
Profimedia

Zato raziskovalci zaključujejo, da psi lahko prepoznajo znake stresa pri človeku, saj se le-ti kažejo v spremembi vonja sape in znoja, ki ga oddaja telo. Te podatke bodo lahko uporabili tudi pri usposabljanju psov, ki spremljajo ljudi s posttravmatično motnjo in anksioznostjo, saj se trenutno odzivajo bolj na vidne simptome kot na vonjave. 

Če se vam je torej zdelo, da vaš kosmatinec ve, kdaj imate slab dan in takrat hoče več vaše pozornosti, ste imeli prav. Mimogrede, ukvarjanje z živalmi je lahko terapevtsko, zato naj bo to vaša oblika sproščanja stresa. Kaj pravite na dolg sprehod z vašim najboljšim prijateljem?